Байден вперше пригрозив Нетаньяху зупинкою постачань зброї у разі наступу на Рафах

Байден вперше пригрозив Нетаньяху зупинкою постачань зброї у разі наступу на Рафах

Лідер США Джо Байден вперше пригрозив Ізраїлю зупинкою передачі бомб та артснарядів у разі, якщо прем'єр Біньямін Нетаньяху віддасть наказ про широкомасштабний наступ на Рафах. 

"Цивільні були вбиті в Секторі Гази в результаті цих бомб та інших способів, якими вони атакують населені пункти", - зазначив він в інтерв'ю CNN, маючи на увазі 907-кілограмові снаряди, постачання яких США зупинили минулого тижня.

"Я чітко дав зрозуміти, що якщо вони увійдуть у Рафах – вони ще не увійшли в Рафах – якщо вони увійдуть у Рафах, я не постачатиму зброю, яка історично використовувалася для боротьби з Рафахом, для боротьби з містами", - заявив глава держави. 

Видання наголошує, що ці слова Байдена є поворотним моментом у більш як піврічному конфлікті Ізраїлю з бойовиками ХАМАС. Так само важливим є його визнання того, що американське озброєння застосовується для ураження цивільного населення. На президента США давно тиснуть в Конгресі стосовно питання забезпечення ізраїльської Армії оборони озброєнням, проте досі він рішуче чинив опір критиці. 

"Однак прийдешнє вторгнення в Рафах - місто на півдні Гази - де сховалося більше мільйона палестинських мирних жителів, схоже, змінило розрахунки президента", - пише CNN.

В Ізраїлі на ультиматум Байдена відповіли. Високопоставлені ізраїльські чиновники розкритикували слова президента США. 

"Ця важка заява, яка дуже розчаровує, почута від президента, якому ми вдячні з початку війни... Якщо Ізраїлю заборонено входити в такий важливий і центральний район, як Рафах, де знаходяться тисячі терористів, заручників та лідерів ХАМАСУ, як саме ми маємо досягти наших цілей?", - заявив посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан.

Він додав, що цю заяву в Ірані, ХАМАС та "Хезболлі" трактуватимуть як таку, що "дає їм надію на успіх". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ніч на 7 травня Ізраїль атакував цілі ХАМАС у Рафаху на півдні сектора Гази. 

Головне