Азербайджан найближчими тижнями може піти в наступ на Вірменію, - Politico

Азербайджан найближчими тижнями може піти в наступ на Вірменію, - Politico

Збройні сили Азербайджану у найближчому майбутньому можуть здійснити вторгнення на південь Вірменії. Про це ще тиждень тому  держсекретар США Ентоні Блінкен розповів нечисленній групі законодавців, пише Politico із посиланням на власні джерела.

За даними видання, Блінкен також сказав їм, що Держдеп займається пошуком способи притягнути Азербайджан до відповідальності за вторгнення до Нагірного Карабаху, яке відбулося у вересні. Також американський держсекретар підкреслив, що США і надалі не надаватиме Баку військову допомогу, як робив це з 2002 року. Тоді ж він і заявив, що Сполучені Штати вважають можливим напад Азербайджану на Вірменію у найближчі тижні. 

До цього азербайджанський лідер Ільхам Алієв звертався до Вірменії із закликом відкрити Зангегурський коридор, що йде уздовж південного кордону країни. У разі відмови він пригрозив вирішити це питання із застосуванням сили "хоче цього Вірменія чи ні". Йдеться про маршрут до азербайджанського анклаву Нахічевань (межує з Іраном та Туреччиною), що простягається територією Сюнікського регіону Вірменії. 

Сенатор Френк Паллоне виступив із закликом ввести про Азербайджану санкції. 

"Алієв просувається вперед до своєї мети — захопити Південну Вірменію. Немає сумнівів у тому, що його режим надихнувся незначними наслідками вторгнення в Карабах", - наголосив він. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, невизнана Нагірно-Карабаська республіка (Арцах) припинить своє існування до 1 січня 2024 року за рішенням глави Карабаху Самвела Шахраманяна.

 

Головне