Атакували ракетами "Катюша": військові США потрапили під обстріл в Іраку

Атакували ракетами

Військова база Аль-Асад на заході Іраку зазнала ракетного обстрілу, внаслідок якого щонайменше п'ять американських військовослужбовців отримали поранення. За інформацією іракських сил безпеки, по базі було випущено дві ракети "Катюша", пише Reuters.

Представники США повідомили, що один із поранених американців отримав серйозні травми.

Інцидент відбувся на тлі зростаючої напруженості в регіоні після вбивства високопоставлених членів ХАМАС та "Хезболли" - Ісмаїл Ганія, політичний лідер ХАМАС, був убитий в Тегерані, а Фуад Шукр, командир "Хезболли", загинув внаслідок ізраїльського удару по Бейруту.

У відповідь на ці події та зростаючу загрозу Пентагон оголосив про відправлення додаткових винищувачів та військових кораблів на Близький Схід. Міністр оборони США Ллойд Остін у розмові з ізраїльським колегою Йоавом Галлантом назвав ці атаки "небезпечною ескалацією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран проти Ізраїлю та знову ризик великої війни на Близькому Сході: що треба знати

Тим часом, Ірак, який є союзником як США, так і Ірану, опинився в складній ситуації. Країна прагне розпочати вивід військ коаліції на чолі з США у вересні, з повним завершенням місії до вересня 2025 року. Однак Багдад стикається з труднощами у стримуванні підтримуваних Іраном збройних угруповань, які регулярно атакують американські сили в регіоні.

Прем'єр-міністр Іраку Мухаммед Шиа аль-Судані провів переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, під час яких обговорювалися шляхи зниження регіональної напруженості. США закликали Ірак вплинути на Іран, щоб пом'якшити його реакцію на вбивство лідера ХАМАС.

Генерал армії США Майкл "Ерік" Курілла, глава Центрального командування США, наразі перебуває на Близькому Сході, координуючи дії союзників на випадок можливого іранського нападу на Ізраїль.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Ізраїль завдав авіаудар по окупованому Західному березі річки Йордан, внаслідок якого загинуло дев’ять бойовиків, включаючи місцевого командира ХАМАС.

Головне