Атака чорними "шахедами": Ігнат пояснив, чи відрізняються від звичайних

Атака чорними

Під час нічної масованої атаки дронами 25 листопада росіяни запускали по Україні дрони-камікадзе чорного кольору. Світлини з уламками таки БпЛА з'явились у мережі. 

Як пояснив речник Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат, з технічної точки зору у них нічого не змінилось, лише колір. Ймовірно, ворог зробив це, щоб безпілотники були менш помітними для протиповітряної оборони.

"Вони і раніше вдосконалювали ті дрони, які отримали від Ірану, і ті, що роблять самі, використовуючи певні композитні матеріали для світловідбиваючої поверхні. Зараз ми бачимо, що вони використали карбономатеріал. Карбон є поглинаючим матеріалом для сигналу радіолокації, і чорний колір - зрозуміло, чому - це ускладнить ППО – а саме візуальну привʼязку до цілі мобільних вогневих груп", - роз'яснив він в ефрірі марафону "Єдині новини". 

Також Ігнат спростував допущення, що ці дрони-камікадзе є реактивними. Іран як раз раніше цього місяця показав своє новітню розробку - реактивні Shahed 171.

"Іран показав перспективну модель цього "шахеда", невідомо, в якій кількості їх виготовляють та якою буде частка цього реактивного БпЛА", - зауважив він.

Плани росіян зробити дрони-камікадзе менш видимими для ППО вочевидь виявилися провальними, оскільки цієї ночі над Україною було збито 74 із 75 запущених противником повітряних цілей. Як відомо, баражуючі боєприпаси армія рф запускала з Краснодарського краю та Курської області рф. Більшість з них були скеровані на українську столицю, але ППО працювала у ще як мінімум шести областях. Внаслідок атаки у Києві є постраждалі та пошкодження, на Київщині через уламки дрону сталась пожежа на підприємстві.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сили оборони Півдня за минулу бойову добу, 24 листопада, у своїй зоні відповідальності "відмінусували" більш як три десятки бійців армії рф. Також українські захисники знищили близько 15 одиниць військової техніки, включно з командно-штабною машиною Р-149АКШ та комплексом для дальнього візуального спостереження "Муром-М"

Головне