Африканські лідери тиснуть на Путіна щодо поновлення "зернової угоди", - Reuters

Африканські лідери тиснуть на Путіна щодо поновлення

Лідери африканських країн, які беруть участь у дводенному саміті росія-Африка у Санкт-Петербурзі, тиснуть на свого російського колегу Володимира Путіна, щоб той погодився поновити "зернову угоду".

Як пише Reuters, це відбувається без відкритої критики. Проте вони чітко дають зрозуміти президенту рф рівень занепокоєності країн Африки щодо продовольчої безпеки та світових цін на зерно.

Так, лідер Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі, чия країна є ключовим покупцем зерна по Чорноморському маршруту, наголосив на "необхідності досягти угоди" про відновлення транспортування українського зерна морем.

"Необхідно досягти консенсусу щодо зернової угоди і враховувати всі потреби тих країн, які потребують цього, а також наслідки такої ситуації. Необхідно терміново і швидко знайти оперативне вирішення проблем постачання продовольства в країни, які цього потребують, приділяючи при цьому увагу всім питанням, що стосуються цієї теми", - зазначив він.

Путін традиційно звинуватив у всьому Захід. Відповідаючи своєї єгипетському колезі він сказав, що зростання світових цін на продовольство стало наслідком політичних помилок Заходу, які начебто були здійснені ще задовго до російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Видання наголошує, що після одноосібного виходу російської сторони з "зернової угоди" армія неодноразово атакувала ракетами українські порти та зернові склади.

Нагадаємо, під час саміту російський диктатор Володимир Путін запропонував відправити по 25 000 тонн зерна в країни Африки. Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що “жменька пожертв” не зможе замінити “зернову угоду”.

“Зрозуміло, що виведення з ринку мільйонів і мільйонів тонн зерна призведе до підвищення цін. Тож не жменькою пожертвувань деяким країнам ми виправимо цей драматичний вплив, який зачіпає всіх і всюди”, – сказав він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, підчас другого дня російсько-африканського саміту Путін заявив, що загальна сума списаних росією боргів африканських країн наразі складає 23 мільярди доларів. При цьому він не вказав ані період, за який назбиралась оголошена сума, ані країни, яким власне Москва борги списувала.

Також він пообіцяв їм ще 90 млн доларів на розвиток та постачання певної кількості зброї "для зміцнення безпеки на континенті".

Головне