Ціни на газ в Європі обвалились на понад 4%: що заспокоїло ринок

Ціни на газ в Європі обвалились на понад 4%: що заспокоїло ринок

Ціни на природний газ у Європі знизилися після того, як удари Ізраїлю по Ірану не зачепили нафтову, ядерну та цивільну інфраструктуру. Про це пише Bloomberg.

Ф'ючерси на еталонні марки на торгах 28 жовтня впали на 4,3% після найбільшого тижневого зростання з серпня минулого тижня. Нафтові контракти також продемонстрували зниження.

Попри те що ринок очікував масштабну атаку, відповідь Ізраїлю цими вихідними виявилася більш стриманою, ніж очікували аналітики. Головним ризиком вважалося можливе порушення постачань через Ормузьку протоку.

Видання зауважує, що хоча паливні запаси Європи заповнені більш ніж на 95%, газовий ринок континенту перебуває в стані готовності до можливих перебоїв у постачанні через свою залежність від поставок з усього світу.

Останніми тижнями ціни на блакитне паливо були досить нестабільними через очікування відповіді Ізраїлю на обстріл Ірану 1 жовтня. Також тиск на ціни чинили несподівані перебої з поставками з Норвегії до США. 

Світові ціни на нафту 28 жовтня

Ціни на нафту знизилися на більш ніж на 4% до через дві ключові події:

  • обмежений ізраїльський удар по Ірану, який жодним чином не вплинув на нафтодобування, 
  • слабкі економічні дані Китаю (промисловий прибуток у вересні впав на 27,1% порівняно з минулим роком, що погіршило перспективи попиту на нафту). 

Завдяки цим факторам ціна нафти Brent впала до 72,56 доларів за бочку, а WTI - до 68,63 доларів (-4,42%). Це найнижчі показники з 1 жовтня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні Єгипет запропонував запровадити припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС на два дні.

Головне