Що таке військові облігації та як це допоможе армії: у Мінфіні розповіли

Що таке військові облігації та як це допоможе армії: у Мінфіні розповіли

Голова Міністерства фінансів Сергій Марченко пояснив, навіщо потрібні військові облігації та як вони допоможуть Україні під час війни.
 
Про це він розповів в ефірі "Ми-Україна".

У "Дії" з’явилася опція щодо військових облігацій.

"Це надзвичайно вигідно. Порахуйте – купити військове ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, - ред.) у 18-19% річних. Це при тому, що інфляція зараз 8,6. Ви гарантовано отримаєте дохід вищий, ніж інфляція. Навіть якщо порахувати прогнозовано, яка може в районі 10 бути, то все одно це вигідно. Для українців це більш зараз вигідний інструмент для інвестування. Жоден банк, жодна депозитна програма не пропонує такі високі ставки. Тому ми закликаємо українців купувати військові облігації, більше того - це надійний і захищений інструмент, який допомагає фінансувати армію", - сказав він.

Марченко додав, що це одне з джерел, яке Україна може дозволити у частині фінансування армії, крім податків. За його словами, їх – не вистачає.

"Всіх зібраних податків в країні не вистачає для того, щоб профінансувати нашу армію, тому військові облігації дозволяють нам цю різницю профінансувати коштом запозичень. Це досить дорогий інструмент, але ми вимушені закликати громадян купувати ці облігації, для нас це потреба, яку ми маємо задовільнити", - додав міністр.

Довідка.

Військові облігації є специфічним видом облігацій, які держава випускає під час воєнного стану. Це фінансові інструменти, що виставляються на ринок і є формою внутрішньої державної позики. Щоб покрити фінансові потреби, держава випускає ці цінні папери, які можна сприймати як боргові розписки. Компанії також можуть випускати облігації з метою залучення коштів для покриття бюджетного дефіциту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Запоріжжі маршрутка із пасажирами влетіла у стовп та перевернулася.

Головне