Японію спіткав гострий дефіцит головного продукту - куди подівся весь рис

Японію спіткав гострий дефіцит головного продукту - куди подівся весь рис

Японія зіткнулася з несподіваною кризою: полиці з рисом у багатьох магазинах спорожніли через панічні закупівлі населення. Причиною стала комбінація факторів: попередження про можливий "мегаземлетрус", серію тайфунів та щорічне свято Обон, пише NDTV.

У токійських супермаркетах можна побачити оголошення, що обмежують продаж рису до одного мішка на родину в день. Працівники магазинів повідомляють про швидке вичерпання денних запасів та довгі черги покупців ще до відкриття.

"Покупці вишиковуються в чергу ще до відкриття магазину, але стоси пакетів, у кожному з яких міститься 10 кілограмів (22 фунти), завжди розпродаються ще вранці", - розповів співробітник мережі Fresco, додавши, що денні запаси закінчилися до опівдня.

Міністр сільського господарства Тецуші Сакамото закликав громадян до спокою, наголошуючи, що "ситуація з дефіцитом поставок буде поступово вирішена". Він попросив японців купувати лише необхідну кількість рису.

Ця зернова культура, глибоко вкорінена у японську культуру, залишається основним продуктом харчування країни з річним споживанням 7 млн тонн. Однак запаси в червні були найнижчими з 1999 року, коли почали вести порівняльну статистику.

Ситуацію ускладнюють низькі врожаї через спекотну погоду та нестачу води, а також зростаючий попит, пов'язаний з рекордною кількістю іноземних туристів. Попри це, урядовці запевняють, що запасів достатньо, і новий сезон збору врожаю вже розпочався.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Японія заявила про безпрецедентний випадок порушення її повітряного простору китайським військовим літаком. Розвідувальний борт Y-9 був помічений поблизу  островів Дандзьо в Східно-Китайському морі,

Головне