США можуть заборонити імпорт урану з росії

США можуть заборонити імпорт урану з росії

Група американських сенаторів від обох партій Конгресу США внесли законопроект про введення ембарго на російський уран.

Про це йдеться на сайті комітету з енергетики та природних ресурсів Сенату США.

"Кожен долар, який ми даємо Росії, підтримує жорстоку війну Путіна з Україною. Американська атомна промисловість готова відмовитись від російського урану. Перший крок - назавжди прибрати з американського ринку всю російську енергію, включаючи уран", - заявив сенатор від Республіканської партії Джон Баррассо.

За його словами,  у штаті Вайомінг є ресурси для нарощування виробництва урану у США.

На думку демократа Джо Менчіна, законопроект допоможе Вашингтону відмовитися від залежності від уранового палива, що імпортується з росії. Співавторами законопроекту також стали демократи Мартін Хайнрік та Кріс Кунс та республіканці Синтія Ламміс та Роджер Маршалл.

Нагадаємо, 5 лютого, майже через рік після вторгнення росії в Україну, Захід ввів практично повне ембарго на продаж нафтопродуктів.

За оцінками IEA, через ембарго Кремль недорахується близько одного трильйона доларів експортних доходів до 2030 року, а частка росії на світовому енергетичному ринку скоротиться до 13% з 20%. Втрачені для Кремля ринки займуть США та країни Близького Сходу.

5 грудня ЄС відмовився від закупівель нафти, а з цієї неділі, 5 лютого, перестав купувати нафтопродукти.

Крім відмови купляти для себе, ЄС заборонив своїм компаніям взагалі мати справу з російською сировиною, що постачається морем будь-куди. росія залишилася без доступу до європейських танкерів, страхування, фінансування і трейдингу, альтернативу яким швидко знайти неможливо.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, російські окупаційні війська вечері четверга, 9 березня, вчергове завдали удару по Запоріжжю. Постраждали обʼєкти критичної інфраструктури, тисячі людей залишилися без світла.

Головне