Ембарго на продаж нафтопродуктів коштуватиме Кремлю десятки мільярдів доларів, - Сотник

Ембарго на продаж нафтопродуктів коштуватиме Кремлю десятки мільярдів доларів, - Сотник

Росія втратила ще одне джерело доходу – Захід ввів ембарго на продаж нафтопродуктів з рф (йдеться про бензин, мазу, солярку та газ). Це коштуватиме Кремлю десятки мільярдів доларів.

Про це заявила радниця Віце-Прем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, правозахисниця Олена Сотник в ефірі телеканалу "Ми-Україна".

За її словами, росія не зможе обійти санкції щодо продажу нафтопродуктів.

"Це означає мінус бюджету рф, що означає мінус фінансування кривавої війни в Україні. росія втрачає один з найбільших ринків і у них не вийде дуже швидко переорієнтуватись на якісь інші ринки. Ми розуміємо, що росіяни протягом всього року намагалися маніпулювати, обманювати та обходити санкції. російська федерація вже буде неспроможна обійти ці санкції, бо вони мають прямий характер", - сказала Сотник.

Вона додала, що ЄС має спеціальний порядок контролю за тим, щоб треті країни не видавали продаж російської нафти за свою.

Нагадаємо, 5 лютого, майже через рік після вторгнення росії в Україну, Захід ввів практично повне ембарго на продаж нафтопродуктів.

За оцінками IEA, через ембарго Кремль недорахується близько одного трильйона доларів експортних доходів до 2030 року, а частка росії на світовому енергетичному ринку скоротиться до 13% з 20%. Втрачені для Кремля ринки займуть США та країни Близького Сходу.

5 грудня ЄС відмовився від закупівель нафти, а з цієї неділі, 5 лютого, перестав купувати нафтопродукти.

Крім відмови купляти для себе, ЄС заборонив своїм компаніям взагалі мати справу з російською сировиною, що постачається морем будь-куди. росія залишилася без доступу до європейських танкерів, страхування, фінансування і трейдингу, альтернативу яким швидко знайти неможливо.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, очільник енергетичної компанії YASNO Сергій Коваленко заявив, що відключення електроенергії в Києві можуть стати тривалішими.

Головне