Австралія готується до H5N1: виділено ще $64 млн на захист від пташиного грипу

Австралія готується до H5N1: виділено ще $64 млн на захист від пташиного грипу

Уряд Австралії оголосив про виділення додаткових 95 мільйонів австралійських доларів (еквівалентно 64 млн доларів США) на захист країни від пташиного грипу H5N1. Про це повідомила голова Міністерства сільського господарства, рибальства та лісового господарства Джулі Коллінз, пише Reuters. 

Занепокоєння викликав штаб вірусу Clade 2.3.4.4b. З 2020 року його фіксують в Азії, Європі та Африці, де він вже призвів до загибелі сотень мільйонів птахів та десятків тисяч ссавців. 

На сьогодні Океанія залишається єдиним регіоном світу, вільним від цього вірусу.

"Цей штам пташиного грипу становить реальну та серйозну загрозу для сільськогосподарського сектору Австралії", - наголосила міністерка Коллінз.

Нове фінансування у розмірі 64 млн дол. доповнює понад 1 мільярд австралійських доларів, вже витрачених на зміцнення біобезпеки країни.

Попри географічну ізоляцію Австралії загроза потрапляння пташиного грипу на континент залишається реальною. Так, у 2022 році вірус досяг Індонезії, а минулого року – Антарктиди.

Науковці та урядовці попереджають, що H5N1 в Австралію можуть занести дрібні перелітні птахи під час весняного сезону в Південній півкулі (триває з вересня по листопад).

За офіційними даними, цьогоріч в Австралії вже сталося три паралельні спалахи пташиного грипу, проте жоден з них не був пов'язаний зі штамом H5N1.

Як писав "Ми-Україна" раніше, пташиний грип вбив 47 тигрів, трьох левів та одну пантеру у В'єтнамі.

Головне