Звільнення військкомів: логічне рішення чи гонитва за політичним хайпом

Звільнення військкомів: логічне рішення чи гонитва за політичним хайпом

11 серпня Президент Зеленський заявив, що РНБО ухвалило рішення про звільнення всіх обласних воєнкомів. Адміністративно його має реалізувати керівництво Збройних Сил України.

Це рішення викликало відчутний резонанс і жваву дискусію. Як це часто у нас буває: спочатку в суспільстві чогось активно вимагають, а коли це роблять, то починають критикувати ухвалене рішення. Така суперечлива непослідовність є характерною рисою коливань суспільних настроїв в Україні. Схожа історія сталася і з рішенням про звільнення всіх обласних воєнкомів.

Зазначу, що таке рішення є безпрецедентним. Я не пригадую чогось подібного за всі роки незалежності. Проте в цьому контексті треба враховувати "фактор Президента Зеленського". Володимир Зеленський на посаді Президента України ухвалив далеко не одне безпрецедентне рішення.

Що саме критикують в рішенні про воєнкомів?

Запеклі політичні опоненти Президента Зеленського критикують в даному випадку не саме рішення, а нинішню владу як таку. Мовляв, проблема не у воєнкомах, а в "зеленій владі". Вона – першопричина всіх проблем. Як у відому народному прислів’ї – "у всьому винна невістка", так і в даному випадку – "в усьому винна "зелена влада", навіть в тих помилках і проблемах, які були зроблені за правління попередньої влади." З цими звинуваченнями сперечатися  нема сенсу, тому що йдеться не про логіку, а про політичні антипатії.

Дехто бачить в цьому рішенні ледве не наїзд на Командувача Збройними Силами В.Залужного. Але ця версія не підтверджується змістом і контекстом ухваленого рішення. Жодної критики, або якихось адміністративних інвектив на адресу Залужного не пролунало. Але оскільки воєнкоми знаходяться у відомстві Збройних Сил (точніше, як кажуть фахівці, у підпорядкуванні Сухопутних Сил), адміністративно це рішення має виконати військове командування.

Не можна кожну серйозну проблему в країні вирішувати тільки після особистого втручання голови держави

На мій погляд, проблема в тому, що зараз і Залужному і Сирському, і іншим бойовим генералам, не до того, щоб напряму займатися воєнкомами. А от хтось в Генштабі, чи в керівництві Сухопутних Сил, хто повинен функціонально контролювати воєнкомів, свою роботу явно не виконав. Нагадаю, що коли виникнув скандал з одеським воєнкомом (власне з цієї історії все і почалося), то була проведена службова перевірка, яка нічого не виявила. І тільки після різкої реакції Президента Зеленського почалося справжнє розслідування. І ось це урок на майбутнє. Не можна кожну серйозну проблему в країні вирішувати тільки після особистого втручання голови держави. Врешті решт мають працювати, як запобіжники, відповідні державні інституції і конкретні керівники.

Комусь не подобається, що йдеться про звільнення всіх обласних воєнкомів одночасно. Мовляв, відповідальність має бути індивідуальною. Хтось з цих воєнкомів явно брав хабарі, хтось винний в інших правопорушеннях. Але невже винними є всі обласні воєнкоми? В даному випадку знов-таки варто нагадати, що почалося все з журналістського розслідування відносно статків і закордонної нерухомості одного конкретного воєнкома – з Одеси. А далі почав розкручуватися ланцюг системних порушень у цій сфері в різних регіонах країни. Президент дав доручення перевірити ситуацію по всій країні. Порушення виявились масовими і по всіх регіонах. Саме це і обумовило відповідне рішення РНБО. Не реагувати на таку ситуацію в умовах війни було б неправильно. І якщо б звільнили лише деяких воєнкомів, а на порушення інших заплющили очі, тоді б точно були нарікання на адресу влади, що покарання є "вибірковими".

Справжні мотиви та сигнали в часи війни

Популярна реакція на звільнення воєнкомів – акцент лише на інформаційно-політичному забарвленні цього рішення. Тому кажуть, що це нібито лише для хайпу. Іронія ситуації однак в тому, що про хайп говорять ті, хто сам звик працювати в стилістиці хайпу (а іноді ще і хейту). Дуже помітно, що в реагуванні Президента Зеленського на скандальну історію з воєнкомами домінувала зовсім інша мотивація – щире обурення діями "тилових щурів в погонах", які заради власної наживи забули і про офіцерську гідність і про інтереси держави.  В цьому сенсі Президент реагував точно також, як і абсолютна більшість українців. Але у нього проявилися не тільки емоції, а й політична воля і статус Верховного Головнокомандувача. Фактично Президент Зеленський через рішення РНБО щодо звільнення всіх обласних воєнкомів виконав відповідний суспільний запит.

Треба розуміти, що рішення РНБО по воєнкомах, як і позбавлення депутатських мандатів деяких парламентарів з правлячої партії, - це наочний політичний і адміністративний сигнал чиновникам і політикам, всім, хто представляє державну владу. Негідна поведінка можновладців в умовах війни буде каратися жорсткими кадровими рішеннями, а при правовій необхідності і кримінальною відповідальністю. Також це і сигнал суспільству – влада буде реагувати на ті порушення можновладців, які виявляють журналісти і громадські активісти. Як у боротьбі із зовнішнім ворогом, так  і в подоланні внутрішніх проблем, потрібна активна і конструктивна взаємодія між державою і суспільством. Саме це одна з головних передумов нашої майбутньої перемоги.

Володимир Фесенко, політолог

Головне