Зміни у силових структурах рф та створення нової вежі Кремля

Зміни у силових структурах рф та створення нової вежі Кремля

ЗМІ пишуть, що в рф відновили найм у ПВК Вагнер, яка зараз під кураторством Росгвардії. Чесно кажучи, це мене не здивувало — про специфічне позиціонування її очільника Віктора Золотова писав багато і часто.

Зараз пазл збирається. Тільки за останні дні:

  1. Золотов посилюється після кризи в Дагестані.
  2. Росгвардія отримує важке озброєння. Поки обіцяно главі Чечні Рамзану Кадирову, але практично всі підрозділи Чечні — це саме Росгвардія. Тому передача броні, артилерії та (чим чорт не жартує) бойової авіації в інші підрозділи є справою часу.


І, нарешті, ПВК Вагнер — під Росгвардією. Уже ці факти дають змогу стверджувати, що путін створює силову альтернативу і балансир впливу міністерства оборони, який посилюється. Причому, якщо говоримо про вагнерівців, у найбільш токсичному для Шойгу вигляді.

Відкритим залишається інше питання: що з іноземними активами цієї групи. Поки що вагнерівці за кордоном (зокрема в Африці) контролюються розвідкою і, частково ФСБ. Але, якщо ці активи теж переходять під крило Золотова, останній отримує зовнішньополітичну вагу. А також власні фінансові ресурси — не варто забувати, що бізнес (охорона-корисні копалини-політтехнології-війна) групи Вагнер на Африканському континенті прибутковий.

У будь-якому разі маємо різке посилення пана Золотова і перетворення його на одну з ключових фігур під час можливого переділу влади в рф.

У доповіді щодо російських еліт на початку 2023 року я писав, що Золотов стоїть "на порозі" виходу з "вежі силовиків" і створення власної "вежі Кремля". Процес іде.

Ще пікантна особливість. Новину розганяють видання, що входять до "мережі міських порталів" — донедавна останній медіа-актив (не власність, а союзник) розчавленої у 2022 році "сім'ї Єльцина".

Ігар Тишкевич, політолог, експерт Українського інституту майбутнього 
 

Головне