Як триває суд над другом "гаманця путіна"     

Як триває суд над другом

         Повномасштабне російське вторгнення, власне війна України з росією за своє існування, розкрили багато речей, які раніше могли б здаватися неоднозначними саме у контексті російського впливу, що формувався десятиліття та мав на меті руйнування української державності. Зокрема і у банківській сфері.

Говорити, що брудні оборудки, які проводилися "Дельта банком" та його власником Миколою Лагуном, про що ми недавно згадували, не впливали на фінансову безпеку України та не створювали позицій впливу з боку країни-агресора, а були дещо аморальними пустощами для самозбагачення спритного ділка, може лише той, для кого росія життєвий орієнтир. Сам по собі звʼязок Лагуна з путінським гаманцем та співтворцем фінансової системи Кирилом Дмитрієвим тут більш ніж красномовний.

       Ну і, власне, оборудки теж не були пустощами. Сума збитків держави, яка починається від 1 мільярда гривень є доволі красномовною. Тож відповідь правоохоронців має бути. Тим більше, що підозру Миколі Лагуну Генеральна прокуратура оголосила ще у жовтні 2021 року, інкримінувавши злочин за ч.5 ст.191 КК України. Спільнику "путінського гаманця" загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна. Таким може бути покарання за втрату банком своїх активів та завдання збитків державі на мільярди гривень.

Особливості процесу

       Розгляд справи Лагуна триває у Шевченківському райнному суді Києва, де 22 червня відбулося судове  засідання. І зʼясувалося, що пан Лагун, який у 2020 році раптом зухвало повернувся до України, знову перебуває за кордоном. Він "на лікуванні у Австрії". Та суддя Трубніков дозволив Лагуну долучитися відеозвʼязком. І ось це було показово та дивно. Адже, як зазначив під час засідання прокурор, що бере участь у процесі, "згідно КПК в режимі відеоконференції можливо приймати участь тільки з території України". Тому Микола Лагун не може розглядатись як особа, що з'явилась на судове засідання.

Це все виглядає достатньо дивно, адже Лагун обвинувачується у особливо тяжкому злочині, не оголошувалося коли і хто подав клопотання  про такий режим засідання, що передбачає участь підсудного у режимі відеоконференції та чи був санкціонованим виїзд Миколи Лагуна за кордон в умовах воєнного стану в Україні взагалі. Саме ж засідання тривало менше ніж півгодини. Воно достатньо очікувано завершилось черговим перенесенням. Бо не зʼяввися основний адвокат Миколи Лагуна, а два інших захисники подали клопотання про перенесення засідання, яке палко та впевнено підтримав сам підсудний по відеозвʼязку. Ніяких коментарів двое присутніх адвокатів не надали.

       Ну а засідання має відбутися 30 серпня. Не варто, мабуть, бути Касандрою, але з високим ступенем ймовірності вже вимальовується доволі традиційний у цьому процесі сценарій. Чогось складно відбуваються суди над "гаманцями рашизму".

Дмитро Левусь, політолог-міжнародник, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне