Як Микола Лагун захотів сховатися за Коломойським та стати банкрутом

Як Микола Лагун захотів сховатися за Коломойським та стати банкрутом

Історія банкіра Миколи Лагуна, в якій сума збитків фінансовій системі України зайняла "почесне" друге місце в історії нашої країни, має усі шанси не лише стати справою, невідомою для широкого загалу, але і взагалі прийти до того, що ніякого покарання винуватцю не буде.

На те, щоб справа стала невідомою, працює багато чинників. Наприклад затягування судового процесу, з незрозумілою поведінкою представників суддівської гілки, про що я вже писав раніше.

Але наразі, як не дивно, додався ще один фактор. Справа іншого "чемпіона", того самого, що випередив Лагуна - Коломойського. Очевидно, що Ігор Коломойський більш помітна та знакова фігура для України. Та й справи там не лише, умовно кажучи, банківські. Адже державним "Приватбанк" став після того, як його вимушено докапіталізували на 5,5 млрд доларів. Стільки було неповернутих кредитів на власні ж структури Коломойського. Ну і, звичайно, зловживання в Укрнафті.

І абсолютно не важливо чи є, власне, розрахунок Лагуна на те, що його справа загубиться, як "незначна" на тлі справи Коломойського. Бо така загроза існує, бо медійність обох кейсів годі й порівнювати. Але має статися за іншою логікою. Справа Коломойського має виступити локомотивом, щоб витягнути за собою подібні фінансові злочини. Тим більше те, що відбувається навколо Коломойського, свідчить, що справи, які роками були "мертвими", нарешті зрушилися. Мабуть-таки заклики президента Зеленського до правоохоронців про те, що всі, хто грабував Україну, повинні бути покарані, стали настановами до виконання.

"План спасіння"

Лагун винен державі півтора мільярди доларів. Серед них борг Ощадбанку майже 250 млн доларів, крім того півмільярда доларів рефінансування для "Дельта Банку", які "благополучно", для Миколи Лагуна звісно, відправилися на офшори. І Фонд гарантування вкладів має претензію до "бізнесмена" на 850 млн доларів, саме стільки не дорахувалися держава та вкладники… Тобто борги великі.

Але й Микола Лагун "не в тімʼя битий".. Вже під час війни 50 річний екс-банкір знайшов спосіб виїхати з України, завдяки чому в суді тепер з’являється виключно у вигляді картинки на екрані, бо начебто лікується в Австрії. Що не заважає йому активно діяти  в Україні у спробах врятувати "свою шкуру" і уникнути будь-якого покарання. Треба віддати належне, діє він не лише активно, але й креативно.  На судові засідання не з’являється.

Нещодавно, на початку серпня, Микола Лагун оголосив себе "неплатоспроможним", подавши відповідну заяву. Показово, що її одразу ж прийнято до розгляду. Так само стрімко призначено судове засідання. Пікантна деталь: засідання без запрошення кредиторів (можна було б повторити за головним героєм фільму "Міміно": слухайте, Ощадбанк та Фонд гарантування вкладів - зовсім Вас суд не поважає"). Ну і без оглошення розміру боргу. Ось такий підступний план. Якщо Лагуна визнають неплатоспроможним, банкрутом, то можна життя почати з "чистого аркуша".

Але як може стати неплатоспроможною людина, що вкрала півтора мільярди доларів?

Може суд спочатку повинен встановити, куди ж поділись ці вкрадені Лагуном гроші? І ще один важливий момент. Верховний Суд зазначає, що тільки добросовісна фізична особа може бути визнана неплатоспроможною. Тобто право на звільнення від боргів та відновлення платоспроможності у судових процедурах неплатоспроможності фізичної особи набуває лише добросовісний боржник, який не за своїм неправомірним умислом потрапив у стан неплатоспроможності, сумлінно виконує обов'язки боржника та не приховує обставин, що можуть вплинути на розгляд справи чи задоволення кредиторських вимог.

А ось з цим "не за своїм неправомірним умислом потрапив у стан неплатоспроможності, сумлінно виконує обов'язки боржника", тут є явні проблеми. Як відбулося це потрапляння у стан неплатоспроможності кредитори чудово знають і з високим ступнем ймовірності можуть не погодитися з таким визнанням. Ба більше, Лагун очікувано не зʼявився на перше засідання, бо перебуває, як ми памʼятаємо за кордоном, засідання перенесено на 7 вересня.

Але українська Феміда має здатність до неочікуваних рішень. Тим більше відсутність запрошення представників кредиторів на засідання натякає на таку можливість. Невідомо, чи визнають Лагуна неплатоспроможним, банкрутом, але це шлях до відбілювання репутації, унеможливлення відповідальності за вже вчинене та перспектива повернення до звичної діяльності банкира Лагуна. Отже, увага до справи Лагуна може стати запобіжником для скасування покарання цьому надто спритному та необтяженому мораллю фінансисту.

Дмитро Левусь, політолог-міжнародник, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне