Війна на виснаження. Стратегічна мета Кремля

Війна на виснаження. Стратегічна мета Кремля

Недоімперія проголосила, що починає з Україною і НАТО війну на виснаження, ще минулого року. Власне, після провалу бліцкригу “Київ за три дня” їй нічого і не залишалося. І це було, в першу чергу, виправданням перед кровожерливими росіянами.

Зараз теза про війну на виснаження повторюється. І знову з пропагандистською метою: вона виправдовую те, що армія недоімперії перейшла в глуху оборону і намагається стримати український наступ.

З економічної точки зору потенціали сторін неспівставні: рф має менше 3 відсотків світового ВВП, а країни “Рамштайну” — більше шестидесяти відсотків. І обережна допомога недоімперії з боку Китаю, КНДР і Ірану пропорцію суттєво не змінює.

Але задум у Кремлі дещо інший. Там хочуть, по-перше, максимально зруйнувати Україну, її промисловий потенціал. По-друге, максимально спровокувати “втому від України” у наших союзників і партнерів, що повинне зменшити обсяг допомоги нам. По-трете, домовитися про припинення бойових дій і використати таку паузу для масового виробництва та закупівлі зброї. А з гарматним м’ясом” у рф проблем не було ніколи.

Відповідно, Україні слід готуватися до вкрай важкої зими, тому що ворог буде атакувати нашу критичну інфраструктуру. І йому вдалося наростити виробництво та модернізацію своїх ракет. Уряд рапортує, що до зими ми майже готові, але наскільки міцною стала наша енергетична інфстраструктура, покаже тільки час.

Окрім того, нам конче необхідно нарощувати власне виробництво зброї, боєприпасів, безпілотників і всього, що потрібно фронту. І ось тут ми помітно спізнюємося.

Слід очікувати чергових хвиль мобілізації. Власне, вона й не припиняється.

І останнє. Війна на виснаження — процес обопільний. І якщо Україна не захоче вести таку війну, то недоімперія нічого не вдіє. Тобто, за умови успішного українського наступу цього літа-осені Кремль змушений буде піти на переговори на прийнятних для нас умовах. І не факт, що брати участь у таких переговорах буде путін. Бо можуть бути нюанси.

Олександр Кочетков, військовий аналітик, експерт з ракетно-ядерного озброєння

Головне