Вибори в Європі: хто стане новим лідером

Вибори в Європі: хто стане новим лідером

У Європі стартувала передвиборча кампанія у місцеві парламенти, у Європейський парламент, вибори на посади керівників Європейської комісії та Ради ЄС.

У перегони вступили як політики, так і державні діячі "крупного" калібру, так і зовсім новачки, які ще не знані на політичному рельєфі Європи. Серед таких, до речі, і бельгійська громадська діячка українського походження Марта Барандій. Як то мовиться: "аби нашому теляті вовка з'їсти".

Одним словом, Європу чекають чималі та цікаві політичні й інституційні зміни. Чи залишиться на посаді президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн - питання? Цю посаду не проти осідлати прем`єр Нідерландів Марк Рютте.

На посаду Генсека НАТО націлилось аж кілька кандидатів, серед них президент Румунії Клаус Вернер Йоганніс.

Хто обійме посаду головного дипломата ЄС, верховного представника Євросоюзу у закордонних справах? Хотілося б бачити на цій посаді нинішнього главу МЗС Польщі Радослава Сікорського.

Якщо корупційний скандал в Угорщині, який напряму пов'язаний з прем'єром Віктором Орбаном протримається на поверхні бодай до травня - можна сподіватись, що політична кар'єра цього проросійського політика добіжить кінця. І вже не буде таких зловмисників, які щоразу встромляють палиці в колеса ініціативам ЄС і НАТО.

Але найголовніше у цих процесах - зміни головних "локомотивів" ЄС. Хто з них буде головним: Німеччина, чи Франція?

Західна преса пише, що Макрону не обов'язково публікувати фото з боксерською грушею, щоб показати свою рішучість дати відсіч ворогові. Після того, як Британія вже давно не в ЄС, а в Німеччині стався невеликий розкол в уряді, Франція фактично перетворюється на номінального главу ЄС у зовнішній політиці.

Пропозиція Макрона про відправку Західних військ в Україну викликала критику з боку Шольца. Її також не радісно сприйняли у США. Багато хто на Заході розуміє, що своїми словами Макрон хотів трохи налякати путіна і це мало певний ефект - путін закликав росіян робити все, аби побороти Україну.

Західна преса пише про те, що в Україні і так знаходиться невеликий персонал країн НАТО, які допомагають та інструктують ЗСУ, саме тому не було сенсу говорити про це вголос, як зробив Макрон.

Разом з тим європейські чиновники, зокрема в країнах Балтії і Східній Європі здебільшого вітають таке лідерство Франції у Союзі. Також багатьом подобається жорстка позиція Макрона щодо самої росії.
А як така позиція Емануеля Макрона подобається в Україні! "Макрон - новий Наполеон, який ще раз спалить Москву"?

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне