Вчимося ненавидіти правильно: як перетворити цю емоцію на силу

Вчимося ненавидіти правильно: як перетворити цю емоцію на силу

Ненависть до ворогів сьогодні відчуває кожен із нас. Та все ж таки, ненависть - деструктивна емоція. І в першу чергу може нашкодити тому, хто її переживає. То чи варто дозволяти собі ненависть? І якщо так, як робити це екологічно?

ОБЕРІТЬ ПРАВИЛЬНИЙ ВЕКТОР. У кожної емоції є два вектори: творчий та руйнівний. Творчий вектор стимулює діяти та досягати позитивних результатів. Руйнівний - знищує все навколо і в першу чергу саму людину.

Наприклад, спортивна злість допомагає вибороти перемогу. А руйнівна злість - може реально нашкодити. Тож направляйте ненависть у вектор героїзму, рішучості, принциповості, а не руйнації.

ВИВОДЬТЕ НЕГАТИВ. Ненависть - потужна емоція. А тому її стримування може бути небезпечним для вашого ментального здоров’я. Тож виводьте емоції, але робіть це екологічно. Спорт, фізичні навантаження, терапевтичні листи можуть у цьому допомогти.

СПІЛКУЙТЕСЯ З ОДНОДУМЦЯМИ. Зараз емоцію ненависті переживає кожен українець. І надзвичайно важливо контактувати з однодумцями і пересвідчуватися, що ви не самотні у своїх переживаннях. До того ж отримавши змогу поговорити з кимось про свої почуття, ви відчуєте полегшення.

ДОЗВОЛЯЙТЕ СОБІ РІЗНІ ЕМОЦІЇ. Те що ви зараз відчуваєте ненависть - нормально. Ви не мусите соромитися чи звинувачувати себе. Закривайте пельку внутрішньому критику, який каже, що хороші люди відчувають тільки любов та дзен. Ви - жива людина, а отже можете відчувати різні емоції.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне