Мудрі батьки - щасливіші діти: як покращити взаєморозуміння в сім'ї

Мудрі батьки - щасливіші діти: як покращити взаєморозуміння в сім'ї

Інколи буває, що діти спілкуються ввічливо і гарно з усіма, окрім своїх батьків. У ставленні до них натомість вони можуть бути агресивні та зверхні. Чому так відбувається і як повернути батьківський авторитет, давайте розбиратися.

Через які дії батьків діти починають менше їх шанувати?

Насамперед це коли батьки поводяться одним чином, а дітям регламентують поводитися іншим. Необхідно розуміти, що у дітей образ світу пов'язаний з образом, який створюють навколо них батьки, у них немає іншого образу. Діти не розуміють співвідношення, що вимагають батьки і що роблять вони насправді, і з цього починається недовіра, діти дуже відчувають нечесну грань.

Як повернути батьківський авторитет?

Батьківську довіру можна повернути завжди, якщо батьки абсолютно щирі і починають транслювати щодо дитини увагу, любов і довіру. Так само можна це віднести до чоловіка і жінки, тобто елемент уваги це найголовніший момент, щоб людина розслабилася і зрозуміла, що вона в коханні!

Але дуже важливо наголосити - це ніяк не пов'язано з моментом того, що ви починаєте купувати багато дитині іграшок, солодощів, це неправильно, це підміна довіри!
Довіра - це завжди емоційний образ і забарвлення. Обійняти, поцілувати, дати відчути дитині, що її люблять. Дитина цього чекає завжди! Дитина починає відгукуватися. У дітей є ця потреба у коханні!

Батьки - друзі чи батьки - "батьки"

Батьки – батьки! Мама – мама, тато – тато, і ніяк інакше.

Якщо ми спотворимо цю ситуацію, то формування дітей, особливо у соціумі, буде деструктивним. Коли кажуть: "я подружка своєї доньки" - у доньки мають бути свої подружки, і у них мають бути свої секрети, у синів мають бути свої друзі, і у них мають бути свої секрети.

Що робить мама та тато? Може, я когось розчарую, але це так і є, тато відповідає за адаптацію в соціумі, а мама відповідає за адаптацію в емоційному стані. І тому батьки й існують, так закладено біологічно, батько дає соціальний стержень, мама дає емоційний стержень.

Як покращити комунікацію з дитиною?

По-перше, стати до дитини не вимогливими, а добрішими. Це не означає, що ви зализуєте рани після того, як колись не приділили дитині уваги, або в якісь моменти свого життя якось погано з нею чинили. Що таке дитина? Це ще не сформована людина. Навпаки це тільки особистість, що формується, яка вбирає в себе любов, емоційну близькість, радість, соціум, близьких людей, і вбирає вона це через батьків. Навіть якщо ти десь "упустив" дитину, не виправдовуйся перед нею, просто почни в ній бачити хороше і любити!

І ще раз, найголовніше з дітьми - це любов, довіра та увага! Якщо дитина відчуває, що вона може вам довірити найпотаємніше, що може з вами поговорити про все (виключення підлітковий період), коли дитина з вами радиться, для цього необхідно безумовне прийняття! Коли незалежно від всього, ти просто завжди любиш свою дитину, як і свою дружину, як і свого чоловіка. Це головне поняття, яке сформує все. З дитиною ніяк не знайти контакту, якщо не буде цього головного між Вами - безумовного прийняття і безумовної любові.

А все інше, що є в дитині, його потенціал вже генетично обумовлений. Все інше в ньому виросте, якщо ви будете цю квітку плекати і поливати. Але це точно не означає, що його треба заливати!

Олена Рихальська, кандидат психологічних наук

 

Головне