Штат самотньої зірки

Штат самотньої зірки

Останні тижні не тільки США, але й весь світ спостерігає за активізацією конфлікту між президентом Джо Байденом та губернатором штату Техас через ситуацію з мігрантами. Останній обмежив доступ федеральної прикордонної служби до ділянки кордону з Мексикою та встановив там загородження з колючого дроту.

Рішення Верховного суду США, який підтвердив право федеральної влади прибрати ці споруди, губернатор Грег Еббот проігнорував та демонстративно заявив, що й надалі буде встановлювати бар’єри. Судячи з усього, впевненості йому додала позиція 25 губернаторів-республіканців інших штатів, які повністю підтримали Техас. Зокрема, вони зазначили, що адміністрація Байдена "зневажила своїми обов’язками перед штатами за конституційним компактом", відповідно Техас має право "захистити суверенітет наших штатів та країни".

Засоби масової інформації "творчо" розвинули тему, проводячи паралелі з конфедератами, війною Півночі та Півдня та можливим "розпадом" США. Особливо відзначилися російські пропагандисти та "політики" (хто б сумнівався), які запустили чергову ідіотську тезу про "Техаську народну республіку".

У центрі уваги – Ігл-Пасс

Ситуація на південному кордоні США дійсно є кризовою, причому вже достатньо довгий час. Так, за 2023 рік було зафіксовано близько 2.5 млн. нелегальних мігрантів, 250 тис. з яких прибули у грудні. Від цього страждає не лише Техас, але й інші штати, куди мігранти переміщуються вже після того, як потрапили в країну. Але очевидно, що найбільше страждає саме Техас – просто в силу свого географічного розташування.

Тож місцева влада ще у 2021 році запустила операцію "Самотня зірка" (яка вже обійшлася бюджету штату у 4.4 млрд доларів), спрямовану на протидію нелегальній міграції. Зазначимо, що подібні ініціативи існували і раніше, однак саме нинішній губернатор Грег Еббот фактично пішов на прямий конфлікт з федеральною владою, дозволивши, по-перше, органам безпеки штату самостійно арештовувати та депортувати мігрантів за сам факт нелегальної міграції, по-друге, встановлювати колючий дріт на кордоні.

З дроту все і почалося – Верховний суд США задовольнив позов адміністрації Байдена проти влади Техасу з вимогою дозволити прикордонникам зрізати дріт в Ігл-Пассі для виконання своїх повноважень (за кілька днів до цього техаські правоохоронці не пустили правоохоронців, щоб ті допомогли двом мігрантам, які перебували у біді). Губернатор фактично відмовився коритися цьому рішенню – і понеслося.

Міф про громадянську війну

Багато хто почав відразу розкручувати тезу про потенційну "громадянську війну" або навіть "відділення Техасу". Хоча подібні заяви – звичайна маячня, яка не має нічого спільного з реальністю. Жодного правового механізму для виходу Техасу чи якогось іншого штату зі складу США не існує.

У 1869 році Верховний суд ухвалив рішення, що в Конституції немає права штатів на сецесію, а подібні рішення легіслатур або референдумів не матимуть сили. Показово, що спроба організувати відповідний референдум у Техасі вже була (зокрема, представники руху Texas Nationalist Movement зібрали підписи), однак законодавчі збори штату, де домінують республіканці, цю ініціативу заблокували. Теж саме стосується й "громадянської війни". Місцеві правоохоронці не збираються стріляти у федералів – і навпаки. Адже питання – політико-правове.

Водночас, з юридичної точки зору правота – на боці Вашингтону. По-перше, федеральні закони мають вищу силу, ніж закони штатів. Причому у всьому та завжди, що прямо записано у Конституції. По-друге, вже є кілька судових прецедентів, які чітко вказують на те, що саме федеральний уряд відповідає за міграційну політику (бо це, по суті, складова зовнішньої політики, яка стосується взаємовідносин з іншими державами). Тож з юридичної точки зору все очевидно. А от з політичної – ні.

Проблема нелегальних мігрантів є однією з ключових у президентській кампанії. Передусім – для Трампа. Тому саме він та його прихильники у партії блокують будь-які спроби укласти угоду з демократами та вирішити проблему нелегальної міграції. Адже відсутність рішення є зручним приводом для критики Байдена, відкриває широкі можливості для спекуляцій, маніпуляцій та популізму. Чим довше буде тривати криза, тим сильніше вона буде бити по електоральним перспективам діючого. Все дуже цинічно та просто.

Завадити цьому можуть самі республіканці, частина з яких втомилася від вибриків Трампа та вважає за необхідне не відкладати вирішення проблеми на 2025 рік, а зробити це зараз. Але чи вийде у них протягнути компромісну угоду – скоро дізнаємося.

Техас та Україна

На жаль, міграційна проблема прямо пов’язана з виділенням допомоги Україні. І саме республіканці наполягали на тому, щоб прив’язати додаткове фінансування для Києва до захисту південного кордону США. Тому сьогодні Україна фактично опинилася у заручниках ситуації.

Водночас, якщо стане зрозуміло, що нічого з угодою не вийде і республіканці не підуть на жодні компроміси, ніщо не заважає знову розвести питання південного кордону США та України. Принаймні, спробувати це зробити. Тим більше, що двопартійна підтримка нашої країни нікуди не поділася. Як і розуміння того факту, яку загрозу для США несе росія.  

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

 

Головне