Пропаганда Кремля: історії про нацизм та єврейське коріння Зеленського

Пропаганда Кремля: історії про нацизм та єврейське коріння Зеленського

Одна з улюблених тем російського диктатора, якої він торкається останнім часом ледь не під час кожного свого виступу, це питання єврейського коріння В. Зеленського, на якому він постійно наголошує.

Здавалося, яке б діло правителю рф до етнічного коріння українського президента? Але згадує він це все не просто так, а у контексті чергових обвинувачень української влади у "нацизмі" та "анти людській сутності". Зрозуміло, що від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, російська пропаганда (і особисто бункерний дід) постійно говорять про "нацизм" та "нацистів" в Україні, і кожного разу вони одержують відповідь: досить дивно це чути, адже Президент України за походженням єврей, і був цілком демократично обраний українським народом на загальних виборах.

Представники рф не відступають від своєї офіційної лінії – нацизм, і все

Не так давно міністр закордонних справ росії розказував про "єврейське коріння Гітлера", і тоді це викликало помітний скандал у відносила з Ізраїлем. А нещодавно очільник кремля видав нову версію. Мовляв, "Зеленського поставили західні куратори для прикриття нацизму".

Важко сказати, на кого розраховують у кремлі, коли розказують подібні історії, але важко не помітити, що вони вперто тримаються за відпрацьовану раніше не дуже вдалу схему пояснення вторгнення в Україну. Зрозуміло, що будь-яка військова агресія потребує пояснення.

У випадку України реальна причина полягала в імперіалістичних планах відродження СРСР, але публічно було вирішено пояснювати все "боротьбою з нацизмом".

Чому саме нацизм? У світі його сприймають як щось вкрай негативне. Так само у самій росії нацист – це ворог і втілення зла. І головне, що через апеляцію до нацизму можна прив’язувати наявну війну із "великою вітчизняною". Таким чином, весь новітній "культ перемоги", який будувався у росії від початку режиму путіна, можна використати для легітимації нової війни. Яку просто можна подати як продовження війни 1941-1945 років.

І от все задумано, наче, прекрасно. Багато років витрачається купа грошей на розповіді про "український нацизм". Створюється пропагандистська інфраструктура. Купляються політики, історики, журналісти, які мають по всьому світу поширювати потрібні наративи. Але у потрібний момент все це не працює. Бо всі бачать, що Україна, не зважаючи на походження, об’єднується у протистоянні агресору на чолі з Президентом В. Зеленським, який не просто консолідує суспільство, але і консолідує світову підтримку для України, мобілізує усі наявні ресурси та ламає усі плани загарбників.

Що це може породити? Лише тупу ненависть, яку регулярно повторює особисто путін. Він просто так і не зрозумів Україну, так і не зрозумів її народ, а продовжує вірити у власні пропагандистські вигадки та намагатися переконати у них інших. Це ж був "прекрасний" задум? Чому він не реалізувався? Очевидно, це все якісь чергові "світові змови" та "західні куратори", які вічно заважають йому жити.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне