НМТ-2023: пріоритети абітурієнтів і коли будуть результати

НМТ-2023: пріоритети абітурієнтів і коли будуть результати

В Україні не проводитиметься класичне ЗНО 2023 через дію воєнного стану. Замість нього випускники шкіл вступатимуть до закладів вищої освіти на основі результатів Національного мультипредметного тесту, фактично, спрощеного варіанту ЗНО. Верховна Рада прийняла закон, який забезпечує таку можливість.

НМТ був запроваджений у 2022 році, як альтернатива ЗНО на час повномасштабної війни. На відміну від ЗНО, мультитест містив питання з одразу трьох предметів - української мови, математики та історії України. З інших предметів тестування не проводилося. Кожен блок містив по 20 завдань, а всього на виконання тесту давалося 120 хвилин.

У 2023 році національний мультитест випускники складатимуть у спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів - тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). ТЕЦ будуть створені в Україні і в деяких країнах, де найбільше переселенців. Вже є домовленості про ТЕЦ у 53 містах 32 країн світу. Минулого року тестування проводили у 23 країнах.

НМТ 2023 буде містити завдання з трьох предметів. З них два обов'язкових предмета - українська мова та математика, а третій предмет - на вибір учня: історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія.

Всього на здачу тесту з трьома блоками виділяється 180 хвилин. Абітурієнти самі розподіляють цей час між предметами.

Завдань з відкритою формою відповіді у НМТ 2023 не буде. Але будуть завдання з короткою формою відповіді, де замість пропуску потрібно вписати число або слово.

Тестування проходитиме у дві сесії:

  • основна: 5 червня – 23 червня;
  • додаткова: 11–24 липня.

Відповідно до наказу реєстрація осіб для участі в основній сесії НМТ тривала з 3 квітня до 3 травня 2023 року.

До 7 травня 2023 року зареєстровані учасники мали змогу в персональному кабінеті внести зміни (вибрати інший предмет додаткового блоку чи змінити населений пункт в Україні/ за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

Важливе повідомлення для учасників НМТ

Загалом отримали повідомлення про успішну реєстрацію і можливість сформувати сертифікат НМТ 284 729 осіб. Для участі в основній сесії НМТ зареєструвалося 281 198 осіб, з них 257 948 осіб виявили бажання проходити тестування в Україні, а 23 250 ー за кордоном. Для порівняння – минулого року ця цифра дорівнювала 346 тисяч, а до війни – майже 390 тисяч.

Вибираючи предмет додаткового блоку, майбутні учасники НМТ надали перевагу історії України (149 627  осіб)  й іноземним мовам (87 359  осіб). 38 615 осіб виявили бажання складати третім предметом біологію, 5732 ー фізику, 3396ー хімію.

26 травня для зареєстрованих учасників з’явилась можливість завантажити зі своїх персональних сторінок запрошення, у яких зазначено дату, час (за Києвом) і місце проведення НМТ. Наполегливо рекомендую не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього залежить безпека всіх його учасників.

У додатковий період (5–12 червня) зможуть зареєструватися  особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації. Або реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі.

Учасники додаткової сесії НМТ матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування не пізніше ніж за три календарних дні до проведення додаткової сесії НМТ. 

Інформацію про результати основної сесії НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено на персональних сторінках учасників тестування до 28 червня 2023 року, додаткової сесії – до 29 липня 2023 року.

НМТ з української мови

Обов'язковий блок з української мови буде містити 30 завдань. З них 10 завдань з однією правильною відповіддю з чотирьох, 15 - з однією правильною відповіддю з п'яти, і 5 - на встановлення відповідності. Твір в рамках НМТ випускники писати не будуть.

НМТ з математики

Математика - другий обов'язковий предмет мультитеста. У цьому блоці буде 22 завдання. З них - 15 тестів, 3 завдання на встановлення відповідності, і 4 завдання, де потрібно вписати відповідь.

НМТ з історії

На відміну від НМТ 2022, у 2023 році історія України є опціональним, а не обов'язковим предметом. Цього року питання з історії охоплюватимуть другу половину XVI - початок XXI століття. У 2022 році завдання з історії зачіпали лише події останнього століття.

Всього по історії буде 30 завдань. З них - 20 тестів з однією правильною відповіддю, 4 завдання на встановлення відповідності, 3 - на встановлення хронологічної послідовності та 3 завдання з вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих. Останні два формати питань нові для НМТ, але вже застосовувалися у ЗНО.

НМТ з інших предметів

Блок з іноземної мови буде містити 32 завдання. З них 5 тестів, 11 завдань на встановлення відповідності та 16 на заповнення порожніх місць у тексті.

З біології випускникам потрібно буде відповісти на 30 завдань. З них 24 тести, 4 завдання на встановлення відповідності та 2 завдання з вибором трьох правильних відповідей.

У блоці по хімії буде 30 завдань. З них 22 тестових завдання, 2 завдання на встановлення відповідності та 6 завдань з короткою відповіддю.

На НМТ 2023 по фізиці буде 20 завдань. З них 12 тестів, 2 завдання на встановлення відповідності та 6 завдань з короткою відповіддю.

Юлія Гришина, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Головне