Контроль через знання: вплив генетики, гормонів та мікробіому на вагу вашого тіла

Контроль через знання: вплив генетики, гормонів та мікробіому на вагу вашого тіла

Поговорімо про чинники збільшення ваги, які ми ігноруємо. Багато хто вважає, що на збільшення ваги впливає лише сила волі. Але насправді наука говорить про інше.

I. Генетичний фактор

Ваша генетика, а саме ДНК та хромосоми визначає роботу вашого організму. Саме вони "знають" як Ви функціонуєте: особливості взаємодії біохімічних реакцій тонкості засвоєння та не засвоєння продуктів.

  • Як засвоюються різні білкові сполуки;
  • Як засвоюються різні жирові молекули;
  • Як засвоюються цукор;
  • наявність або відсутність ферментів;
  • що у вас із активаторів (вітамін й мінералів) не засвоюється з їжі;
  • Яке фізичне навантаження вам показано, а яке протипоказане.


Як не дивно, це все має значення. Наприклад рівень гормонів стресу на невідповідне фізичне навантаження не тільки можуть викликати набряк, а й змушують вашу нервову систему "заспокоювати" Вас, і як правило тим, чим вас заспокоювали в дитинстві - солодощі, або в юності – шампанським...

II.

Саме ДНК з хромосомами кодують імунну систему, передаючи їй частину знань, за якими імунна система визначає хто друг (своя клітина), або ворог (вірус, бактерія і т.д.)

Таким чином, реакція (свій/чужий) поширюється і на продукти, спеції, напої, трави й т.д.

III. гормони

Неконтрольована тяга до їжі має пояснення. Ситуації щодо гормонів бувають різні. Є вроджені, а є набуті. Наприклад, багатьом вже відомі грелін/лептин. І тому потяг до обжерливості або забування про їжу так само можна контролювати.

IV. Мікробіом кишківника

Свій мікробіом ми отримуємо в перші роки життя (до 3-х років), повзаючи по підлозі й беручи у свій рот все, що береться. А вже потім країна проживання перших років на все життя сформує і буде управляти вашими смаками, "вимагаючи" ту чи іншу їжу і не завжди корисну.

І це лише початок факторів, з якими стикається 80% населення всієї земної кулі. Знання та розуміння себе - запорука успіху та прекрасної фігури. Тому, як у будь-якій сфері треба навчатися та вивчати її з грамотним фахівцем.

Автор: Людмила Гончарова, дієтолог

Головне