Ключові пріоритети на саміті G7: консолідація, санкції проти рф та Україна

Ключові пріоритети на саміті G7: консолідація, санкції проти рф та Україна

З 19 по 21 травня в японській Хіросімі відбудеться подія світового значення. Довгоочікувана зустріч лідерів країн G7 має дати конкретні відповіді щодо посилення санкційної політики проти росії, а також продемонструвати консолідацію у китайському питанні. Ці дві теми не лише продиктовані нагальною ситуацією в світі, а й окреслені офіційним Токіо, що нині головує в G7, як ключові пріоритети.

Також можна очікувати серйозне обговорення безпекової ситуації на Корейському півострові у зв’язку з деструктивною політикою КНДР та її ракетною програмою. Не менш важливим є питання інтенсифікації відносин з Індо-Тихоокеанським регіоном. Але, безумовно, тема України перебуватиме в центрі зустрічі.

G7 у пошуках ефективних стратегій

На мою особисту думку, серед різних міждержавних організацій в незалежності від ступеня формальності саме Велика Сімка (США, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Японія, Канада та «+1» - ЄС) стратегічно відіграє ключову роль у підтримці нашої держави як у фінансовому плані, так і економічному опорі російському агресору.

Потужним сигналом для нашої країни стало нещодавнє рішення очільників мінфінів та центробанків країн G7 про збільшення економічної підтримки України до 44 млрд дол.

Якщо у попередні періоди цей неформальний клуб об’єктивно втрачав орієнтири та власну проактивність, то спільна загроза світовій безпеці підштовхнула до ефективної комунікації та координації. Без сумніву, від нової зустрічі лідерів Сімки очікують проривних рішень у посиленні санкційної політики проти росії.

Очевидно, основний фокус буде зосереджено на боротьбі з обходом санкцій. Зокрема, мова йде про т.зв. "перевалочні майданчики", для прикладу Казахстан, Киргизстан, Вірменія та Грузія. Хоча таких країн набагато більше. Країни G7 мають припиняти свій експорт до таких країн у разі знаходження махінацій та організації подальшого реекспорту санкційної продукції до рф.

Також розвивається нелегальна торгівля російськими енергоносіями численним флотом танкерів, де після маніпуляцій з переливами у нейтральних водах в подальшому не вказується країна походження товару та реалізується і різних частинах світу. Подібна торгівля також є джерелом тіньового обігу налу, що потім використовується для придбання товарів військового або подвійного призначення на сірому ринку.

Новий вектор санкцій

Разом з тим, набагато цікавіше буде побачити, де будуть не лататись дірки у санкційній політиці, а запроваджуватись нові обмеження.

Напередодні саміту у західних ЗМІ було неофіційно розміщена інформація, що нібито США пропонують країнам Великої Сімки накласти повне торгівельне ембарго проти росії, оскільки інакше кремль знаходить шляхи обходу торгівельних санкцій. Ті ж джерела засвідчили, що проти таких кроків виступили ЄС та Японія.

З Євросоюзом ситуація зрозуміла - він представляє 27 країн-членів, тож посадовці з Брюсселю змушені витримувати консервативнішу позицію. Японія ж, маючи товарообіг з рф в обсязі майже 20 млрд дол, не готова одномоментно рвати всі контакти, що можуть підсилити традиційного опонента – Китай.

Попри резонансність неофіційної позиції Штатів логіка у введені такої заборони залізна. Під санкціями сьогодні перебуває лише чверть російського імпорту та третина експорту. Росія заробляє кожні 4 із 10 доларів не на енергоносіях, а на інших товарних групах.

Вважаю, що вказаною вище пропозицією США зіграли в довгу та дали орієнтири для подальшого вектору посилення санкційного режиму проти росії.

"Однієї надії вже недостатньо"

Країни G7 показали свою готовність до масштабування антикремлівських рестрикцій. Знаковою стала квітнева заява ядерних держав Великої сімки про боротьбу з домінуванням росії в сфері ядерного палива. Тож питання накладення санкцій проти "Росатому", яке систематично ініціює Україна – є лише питанням часу.

Про майбутню результативність саміту свідчить і величезна підготовча робота. Зокрема українська сторона та особисто президент Зеленський доклались, аби зустріч лідерів G7 пройшла у контексті реалізації українського мирного плану в єдиному спільному ключі. Без сумніву, велике європейське турне Зеленського, під час якого він зустрівся з лідерами Італії, Німеччини, Франції та Великобританії, зіграє свою позитивну роль на підсумки саміту в Хіросімі.

Попередні ввідні зустрічі лідерів G7 вселяють надію. Водночас однієї надії вже недостатньо. Потрібні чіткі, швидкі, результативні та сміливі кроки для приборкання російського ведмедя.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне