Байден vs Ердоган: турецькі компанії потрапили в чорний список США за співпрацю з росією

Байден vs Ердоган: турецькі компанії потрапили в чорний список США за співпрацю з росією

Адміністрація президента США Джо Байдена запроваджує санкції проти п'яти турецьких компаній та одного турецького громадянина за допомогу росії в обході діючих санкцій.

Йдеться про компанії, які беруть участь у ремонті кораблів, пов'язаних із Міноборони росії, та сприяють передачі Москві "товарів подвійного призначення" для забезпечення війни в Україні.

Так, у чорний список потрапляють компанії Margiana Insaat Dis Ticaret та Demirci Bilisim Ticaret Sanayi. Перша здійснила "сотні поставок" російським підприємствам, які перебувають під санкціями, і ці товари використовувалися для виробництва ударних безпілотників. Друга відправляла в рф датчики та вимірювальні прилади.

Крім цього, США введуть обмеження проти Denkar Ship Construction за надання послуг з ремонту суден, що підпали під санкції і пов'язаній з Міноборони рф.

Крім того, до списку внесене турецьке суднобудівне агентство ID Ship Agency та його власника Ількера Догруйола, а також компанія CTL Limited, яка, на думку США, виконує роль посередника при постачанні в росію електронних компонентів американського та європейського походження.

Ці санкції стануть частиною нового масштабного пакету заходів проти росії, який передбачає обмеження щодо більш ніж 150 юридичних осіб, зазначили у Мінфіні США.

У відомстві звернули увагу, що, незважаючи на неодноразові попередження, канали експорту товарів подвійного призначення до росії з Туреччини та інших країн залишаються відкритими.

"Протягом останніх 18 місяців ми ділилися своїми побоюваннями з турецьким урядом та приватним сектором, інформуючи їх про значні ризики ведення бізнесу з тими, на кого ми наклали санкції і хто пов'язаний із війною росії", - зазначив чиновник.

У зв'язку з цим новий пакет обмежень буде спрямований проти постачальників технологій, а також підприємств, які допомагають виробляти та ремонтувати російські системи озброєнь. Ці заходи відображають постійну відданість справі боротьби з фізичними та юридичними особами, які надають матеріальну підтримку організаціям, які перебувають під санкціями США.

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне