Антизахідний розворот В'єтнаму. Президент, який не досидів

Антизахідний розворот В'єтнаму. Президент, який не досидів

Центральний комітет компартії В'єтнаму ухвалив позбавити посади (відправити у відставку) президента країни Во Ван Тхионга. Його також виключають із числа членів ЦК партії.

Формально президент ще не у відставці - крапку має поставити парламент, але тут, думаю, несподіванок не буде. Формально справа була обставлена у дусі місцевої політики: звинувачення у порушенні партійної дисципліни та особиста заява про залишення з усіх постів.

Легенда гарна, якби свій єдиний рік правління (з березня 2023 по березень 2024) Во Ван Тхионг не намагався зміцнити своє становище. Зокрема, він ініціював низку змін до закону про громадську безпеку, зав'язуючи на себе частину поліцейських сил. А також варто згадати законодавство про "народний аудит". Простіше кажучи про фінансовий контроль витрат бюджету. Нова версія закону (і відповідальність чиновників за неналежний аудит) дозволяла образно висловитись, "схопити за горло" будь-якого опонента.

Але цікаве інше, Во Ван Тхионга можна назвати чи не найпрозахіднішим в'єтнамським президентом

За перший (і єдиний) рік правління пройшли зустрічі на найвищому рівні з керівництвом Австралії, Нової Зеландії, Японії, США, Південної Кореї, Німеччини. Навіть побувавши у Ватикані та на коронації британського монарха (що особливо кумедно, враховуючи що гість – комуніст, "антимонархіст").

При цьому із сусідами зустрічей було набагато менше. З окремо організованих можна згадати зустріч із керівництвом Лаосу. З Сі бачилися на форумі "Пояс та шлях" (окремого візиту не було). Там же зустріч із керівництвом Камбоджі. І все.

Тобто був явний перекіс у бік ЄС, США та держав, які тяжіють до них. Це дозволило ряду аналітиків припустити, що продовження такої політики призведе до участі В'єтнаму в реалізації ідеї США щодо формування поясу дружніх держав, що "стримує Китай".

До того ж, не варто забувати і про одну дуже делікатну тему: після того як КНР відмовилася приймати на утилізацію некондиційний пластик (а з 2021 року будь-які відходи пластику) зі США та ЄС (а Китай приймав до 40% їхнього пластикового сміття), В'єтнам охоче "підставив плече" і став однією з держав, що надають послугу європейським американським демократіям, демонструють відданість "зеленому порядку" (у себе вдома).

Тому відставка В'єтнамського президента - не вписується в рамки "пересічної події". Тим більше, якщо теза про "порушення партійної дисципліни" стане ключовою у виправданні вигнання Во Ван Тхионга з влади. Тоді будь-який наступний керівник повинен буде демонструвати свою "несхожість" із попередником. І скоріш за все, і в зовнішній політиці.

У будь-якому разі В'єтнам приверне до себе увагу низки європейських та американських політиків. Сам процес оформлення відставки та оцінка договороспроможності наступника. Буде увага і Китаю, який точно не зацікавлений у наступності курсу "співпраці зі США заради стримування КНР".
Тож, буде цікаво!

Ігар Тишкевич, політолог, експерт Українського інституту майбутнього 

Головне