Платіжок за газ буде три: чому за техобслуговування треба сплачувати окремо

Платіжок за газ буде три: чому за техобслуговування треба сплачувати окремо

Третя платіжка за газ, а саме за техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, незабаром буде надходити українцям. Звідки вона взялася та за що треба буде платити, розбирався "Ми – Україна".

За що третя газова платіжка?

З 2015 р, у зв'язку з імплементацією європейського енергетичного законодавства, в Україні почався поділ діяльності облгазів. Від них відбрунькувалися постачальники – це газзбути. А також оператори ГРМ, які опікуються розподілом, та які за звичкою називають облгазами.

Постачання газу – це його продаж як товару. Розподіл – його доставка від постачальника до споживача через 347 тис. км розподільних газопроводів, їхнє управління та обслуговування.

Розділивши сфери постачання та розподілу, майже чотири роки тому платіжок за газ зробили дві. Але цим відокремлення функцій не завершилося. Бо у тому ж 2015 р. техобслуговування внутрішньобудинкових газових систем з тарифів виключили, і відтоді їхня безпека пішла у "сіру" зону невизначеності.

У 2017 р. ухвалили закон про житлово-комунальні послуги, а у 2020 році його виправили законом 1060-IX. Тоді остаточно затвердили, що:

  • співвласники багатоквартирного будинку самі або через управителя будинку, ОСББ чи іншу уповноважену особу мають укладати договір на техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ТО ВБСГ);
  • техобслуговування відбувається за рахунок співвласників;
  • здійснює техобслуговування за договором облгаз або інший суб'єкт господарювання, який має відповідний дозвіл.

Ці вимоги набрали чинності у травні 2021 року і відтоді визначили, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж – послуга, за яку треба сплачувати окремо. Тобто третю платіжку передбачили законом про ЖКП, а далі питання було у підзаконних актах.

На підставі чого формуватимуть третю платіжку за газ?

За законом про ЖКП порядок техобслуговування мали затвердити в Міненерго. Він мав з'явитися ще влітку 2021 р., за два місяці після змін до закону про ЖКП. Але тривалий час документ був відсутній, і ухвалили його тільки наприкінці цього вересня, а набрав чинності він 5 жовтня 2023 року.

З цього порядку остаточно зрозуміло, що ж таке внутрішньобудинкові системи газопостачання, де оператори ГРМ, з якими співвласники заключать договір, і мають проводити техобслуговування.

Це мережі від запірного пристрою на вводі у будинок до точки приєднання – запірних пристроїв квартири чи нежитлового приміщення. В тому числі до місць включення газових приладів, обладнання.

Схема внутрішньобудинкових мереж газопостачання

схема_внутрішньобудинкових_мереж.png (208 KB)

Техообслуговування за порядком може бути тільки на умовах договору. Проводити його мають у затверджених обсягах із певною періодичністю. І якщо порядок ТО затвердили тільки у вересні цього року, перелік робіт, які до нього входять, маємо ще з травня 2020 р. за наказом Міненерго 342.

"Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його", - пояснює засновник та голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Також за переліком дають такі вимоги та терміни технічного обслуговування:

  • раз на півроку, до початку та після закінчення опалювального сезону – перевірка герметичності газпроводів та обладнання за межами квартир;
  • раз на рік – ТО запірних пристроїв без демонтажу, газового обладнання для опалення місць загального користування, перевірка сигналізаторів загазованості;
  • раз на рік – ТО газопроводів у квартирі: вільний доступ до газопроводів та обладнання, стан пофарбування і кріплень, наявність футлярів, стан ущільнення міжтрубного простору;
  • раз на три роки – перевірка газопроводів на щільність.

Такі внутрішньобудинкві мережі та у таких обсягах підлягають техобслуговуванню. І саме це виокремлять у третю платіжку. Але цих нормативних актів замало.

За законом про ЖКП для ТО треба укласти договір. А для цього треба ухвалити форму типового договору. До того ж щороку НКРЕКП має встановлювати граничну вартість робіт, і для її розрахунку потрібна методологія.

Як рахуватимуть вартість та що у договорі?

За законодавством у НКРЕКП є два місяці на те, щоб запропонувати та ухвалити типовий договір на ТО та методологію розрахунку вартості. Відлік йде з того моменту, як набрав чинності порядок ТО. Тобто є час до 5 грудня цього року. У НКРЕКП вже оприлюднили проекти і методології граничної вартості ТО, і типового договору.

Яка саме остаточна сума буде у третій платіжці ще не зрозуміло, адже граничну вартість ще не узгодили, йдеться тільки про методику розрахунку. До неї включать витрати на оплату праці, ЄСВ, загальновиробничі та адміністративні витрати плюс прибуток. Не збираються включати витрати оператора ГРМ на транспорт та на газ під час ТО. Очікування Олега Попенка та ще низки експертів – десь 300 грн з квартири на ТО. Але робіт із обслуговування може бути кілька, тому цифра дуже орієнтовна.

У проекті типового договору про ТО ВБСГ вказують таке:

  • укладають його на один багатоквартирний дім, а не окремо з кожним співвласником;
  • приєднанням до договору є заява від управителя, ОСББ, іншої уповноваженої особи. Мешканцям особисто підписувати нічого не потрібно;
  • про роботи з ТО оператор ГРМ має попереджати за 10 днів через оголошення на кожному під'їзді будинку;
  • межу експлуатаційної відповідальності оператора ГРМ визначає порядок ТО, тобто та сама наведена вище схема;
  • на вебсайті оператора ГРМ має бути вказана вартість ТО;
  • оператор ГРМ розподіляє вартість ТО між співвласниками будинку, і щомісяця платіжка надходить до 20 числа;
  • у платіжці, тій самій, третій, вказують рахунок оператора ГРМ, на який йде оплата;
  • в разі переплати сума або йде в рахунок на наступний період, або, якщо цього письмово вимагає колективний замовник, повертається;
  • в разі заборгованості можна укласти окремий договір про реструктуризацію;
  • оператор ГРМ може припинити розподіл газу у передбачених законодавством випадках. Зокрема за порядком про ТО.

Є два важливі запропоновані нововведення, про які варто знати мешканцям багатоквартирних будинків, на додачу до появи третьої платіжки за газ.

Перше нововведення: разом із типовим договором, хочуть ухвалити зміни до Кодексу газорозподільних систем.

Власники, балансоутримувачі, управителі чи інші особи, на балансі чи в управлінні яких є будинки або гуртожитки, мають укладати з операторами ГРМ акти розмежування балансової належності. Такі дійсні норми Кодексу газорозподільчих систем. В актах мають бути схеми газопроводів з межами балансової належності, лічильники, напрямки потоків газу.

Тобто перед тим, як запровадити "третю платіжку", треба розділити сферу відповідальності за внутрішньобудинкові мережі окремими документами. Але у НКРЕКП пропонують такі акти не укладати, а межі відповідальності визначити за порядком ТО (схема вище) та законом про ЖКП.

Друге нововведення стосується доступу операторів ГРМ до внутрішньобудинкових систем та відключення від газу. Щоб провести ТО, треба і в багатоквартирний будинок зайти, і до квартири потрапити. І за порядком про ТО, якщо комунальника до якого приміщення не пустять, є всі підстави від газу відключити або будинок, або його складову.

Як пояснили у НКРЕКП під час засідання 8 листопада, тоді складається акт про недопуск та на цій підставі можна розірвати договір із оператором. Це передається до Держенергонагляду. А як буде далі – питання ще дискусійне: або справа піде до суду, щоб там вирішили, чи відключати від газу, або газопостачання припинять за приписом Держенергонагляду.

А якщо договір про техобслуговування не укласти?

До 5 грудня в НКРЕКП треба ухвалити типовий договір, методологію та сформувати граничну вартість ціни техобслуговування внутрішньбудинкових систем газопостачання. Тому вже у 2024 році очікуємо на треті платіжки за газ.

Підставою для нарахування є договір із оператором ГРМ чи іншою компанією, яка має право проводити ТО. Якщо ж договір не укласти, тобто із заявою управитель, ОСББ, уповноважена особа співвласників до оператора ГРМ не звернеться, дивимося на умови закону про ЖКП (ст. 19, ч.3).

В такому випадку "вважається, що співвласники багатоквартирного будинку приєдналися до договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок". Тобто якщо договір самим не укласти, багатоквартирний будинок автоматично прикріплять до місцевого облгазу, і саме він надсилатиме "третю платіжку".

Нагадаємо, що раніше "ми – Україна" розповідав, як і чому хочуть карати за скручування пробігу авто.

Головне