Офіційний курс гривні впав до історичного мінімуму: чому це сталося та що далі

Офіційний курс гривні впав до історичного мінімуму: чому це сталося та що далі

39,13 грн за долар – офіційний курс, який НБУ виставив на 20 березня. Це найвищий показник офіційного курсу – історичний максимум.

У квітні буде пів року, як Нацбанк скасував фіксований офіційний курс та встановив режим керованого гнучкого курсу. З того часу так звана множинність валютний курсів йде у минуле: офіційний, міжбанківський та готівковий курси наближені один до одного.

Деталі керованої гнучкості у НБУ не оголошували: ані коридор, у якому валюті дозволено коливатися, ані порогові обсяги інтервенцій центробанку там не озвучували на загал. Якщо ж подивитися на графік офіційного курсу з часу його керованої гнучкості, то він прагне йти вгору з періодичною корекцією.

офіційний_курс.png (75 KB)

Хоча закон про бюджет уряд зазвичай верстає із курсом, який суттєво випереджає офіційний, зараз керований гнучкий від НБУ понад 39 грн вже тяжіє до бюджетного середньорічного на рівні 40,7 грн за долар.

Чому курс гривні падає та що вплине на вартість нацвалюти найближчим часом, "Ми – Україна" запитав у експертів.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу:

- На сьогоднішній момент Національний банк робить на валютному ринку усе те, що він хоче. І сьогоднішнє падіння курсу гривні – це великий крок Нацбанку назустріч Міністерству фінансів, і нічого іншого. Усе це відбувається в очікуванні фінансових надходжень від західних партнерів.

Нацбанк купує валюту від Міністерства фінансів за тим офіційним курсом, який встановлений. Чим слабшим є курс гривні, тим більше Міністерство фінансів отримає гривні від продажу валюти. Тому думаю, що зниження курсу нацвалюти – крок назустріч уряду для викупу валюти за вигідним курсом. А потім курс укріплять.

Вже на цьому тижні має бути 4,6 млрд євро від Євросоюзу. Тож, готуємо ґрунт і нічого іншого. Гроші отримує Міністерство фінансів. Воно продає валюту НБУ. Нацбанк її викупляє та поміщає у валютні резерви. Потім ту валюту продає за тим курсом, який йому вигідний.

Ринок зараз повністю керований Нацбанком. Він єдиний продавець валюти. Тому коливання офіційного курсу – його внутрішня політика. Вона абсолютно ситуативна: сьогодні треба дорожче продати валюту – буде опускатися курс гривні, завтра валюта буде продана і треба буде стримувати інфляцію – курс гривні буде укріплюватися.

Нацбанк має утримувати інфляцію. Коли він опускає курс – інфляція йде вгору. Не буде 40 грн за долар. Зараз продадуть валюту, і курс укріпиться, саме тому, що НБУ відповідальний за інфляцію. Він має цільове завдання утримувати її на рівні менше 5%. Тобто потім курс буде зміцнювати.

Олексій Кущ, аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна":

- Ще у минулому році я казав, що курс буде коригуватися пропорційно обсягу зовнішньої фінансової допомоги. Відповідно, буде відображенням її динаміки. Ніхто не буде тримати курс за будь-яку ціну, коли зовнішня допомога скорочується.

До певного часу ситуація камуфлювалася притоком валюти на міжбанківський ринок. Це було пов'язано із низкою економічних факторів. Зокрема, початком аграрного циклу, частково – з продажом валюти для закриття певних податкових платежів. Але зараз ситуація поступово змінюється і поки сенсацій чекати не варто.

Європейський пакет допомоги затверджений – 4,5 млрд євро отримаємо у березні та ще 1 млрд отримаємо у квітні. Далі ситуація може бути неоднозначною та залежатиме від допомоги.

Резерви Національного банку зараз становлять $37,1 млрд. Вони скорочувалися, що було симптоматично. Скорочення резервів із $40 млрд до $37 млрд і є відповіддю на запитання, чому відбулася така курсова корекція. Після скорочення резервів Національного банку на $1-2 млрд через певний час будемо бачити черговий щабель девальвації у діапазоні від 50 копійок до 1 гривні.

Поки критичного нічого немає. Якщо скоротяться десь до $36-35 млрд, це буде передвісником більш суттєвих курсових знижень. Тобто співвідношення таке: мінус $2 млрд у резервах – цеплюс 1 грн на курсі долара.

Зараз поповнять резерви за рахунок зовнішньої допомоги та ситуація дещо стабілізується. Але у подальшому, поки американська допомога не затверджена, вона буде розвиватися саме у такому ключі. Я раджу орієнтуватися на позначку 38 грн за долар плюс-мінус 5% (плюс-мінус 1,9 грн, - авт.). Бо насправді, після приходу американської допомоги, може бути укріплення гривні.

резерви.png (93 KB)

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Курсова ситуація, незначна просадка або девальвація гривні, зараз пояснюються в основному тим, що уряду, в очікуванні наступних траншів фінансової допомоги Україні, треба наближати курс до того, який закладений у бюджет. Чому? Для більш прогнозованого виконання цього бюджету.

Очевидно тому уряд разом із Нацбанком зараз якраз наближають курс до того, якій закладений у бюджеті – середньорічний 40,7 грн. Для того, щоб було мінімум неузгодженостей із прогнозованими доходами.

На фоні вправних дій ЗСУ у Чорному морі його деблокада зараз дозволяє більш активно відновлювати український експорт. Це валютні доходи. Для того, щоб у гривневому еквіваленті вони були більшими для бюджету, уряду вигідніша невелика девальвація гривні, щоб еквівалент валютних доходів був трохи більшим. Принаймні саме так можна логічно пояснити, чому при рекордних золотовалютних резервах зараз відбувається маленька, але девальвація національної валюти.

Будемо сподіватися, що курсовою політикою, так званим керованим гнучким курсом, уряд та НБУ не будуть зловживати, і офіційний курс буде максимально наближеним принаймні до того, який є у державному бюджеті. Тобто приблизно 40 грн за долар. Будемо сподіватися, що не більше.

Насправді курсову політику вгадати не можна, тому що у нас немає курсової стратегії. Немає бази, тобто курсової стратегії, немає що й прогнозувати. Можна тільки гадати. От із того, що відбувається зараз і робимо логічне припущення: гривню девальвують у бюджетних інтересів, задля збільшення гривневих доходів.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому Національний банк неочікувано знизив облікову ставку та на що це рішення мало би вплинути.

Головне