Рахуємо чужі гроші: як Джефф Безос здолав Ілона Маска і став найбагатшим у світі

Рахуємо чужі гроші: як Джефф Безос здолав Ілона Маска і став найбагатшим у світі

Після дев'яти місяців на першій позиції у індексі мільярдерів, Ілон Маск втратив лідерство. Після трьох років не на вершині п'єдесталу, найвищу сходинку обійняв його давній суперник – Джефф Безос. "Ми – Україна" розбирався у тонкощах протистояння двох багатіїв.

Безос у плюс, Маск у мінус

Bloomberg Billionaires Index щоденно дає оновлення статків 500 найбагатших людей планети. Там відштовхуються від змін на ринках, в економіці та у звітах, але не враховують приховану власність та пов'язані активи, якщо їх неможна відслідкувати.

Згідно із цим рейтингом принаймні із червня минулого року Ілон Маск був найбагатшою людиною світу. До того регулярно протистояв у першості Бернарду Арно, голові LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy, яка включає такі бренди, як Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi та Tiffany & Co. Але Джефф Безос, засновник Amazon.com.Inc., постійно дихав у потилицю обом.

4 березня 2024 року саме Безос опинився на першій сходинці. Маск з'їхав спочатку на другу, а потім його звідти потіснив Арно. 6 березня у трійці фінансовий стан такий:

  • Джефф Безос. Статок – $197 млрд. З початку року приріст на $20,1 млрд
  • Бернар Арно. Статок - $195 млрд. З початку року приріст на $16,2 млрд
  • Ілон Маск. Статок - $192 млрд. З початку року падіння на $36,6 млрд.

Останнє зниження Маска у рейтингу відбулося через падіння акцій Tesla Inc. на 7,2%. Також можлива переоцінка його активів після скасування через суд його унікальної за обсягами зарплатні у Tesla – $55,8 млрд. У той самий час акції Amazon, 9% яких належать Безосу, упевнено зростають, а LVMH Бернарда Арно у 2023 році підскочила на 13%.

Але саме Маска та Безоса порівнюють у першу чергу. Тому що, на відміну від Арно, який заробляє мільярди на споживчому ринку, ці двоє заробили статки завдяки технологіям. До того ж вже 20 років протистоять один одному особисто.

Дві мрії про космос

Джеффу Безосу цьогоріч виповнилося 60 років. У 18 років, коли він закінчив школу і був названий випускником класу, у нього взяла інтерв'ю газета Miami Herald. Безос розповів про свою мрію: космічні готелі, парки розваг та колонії для кількох мільйонів людей на орбіті Землі.

"Ідея полягає у тому, щоб зберегти Землю", - сказав він.

Але першим на етапі його грандіозного успіху був не космічний проєкт із перевезення людей на навколоземну орбіту, а компанія із продажів Amazon.com. У 1994 році вона народилося в орендованому гаражі у місті Белв'ю.

безос_початок.jpg (133 KB)

Стартувала компанія із продажу книжок в інтернеті. Потім довалися продажі компакт-дисків, а згодом Amazon почав продавати усе.

"У категорії книг більше предметів, ніж у будь-якій іншій категорії, — розповідав засновник у червні 1997 року, - Музика — це №2. У будь-який момент часу існує близько 200 000 активних музичних компакт-дисків. Але в книжковому просторі існує понад 3 мільйони різних книг у всьому світі, понад 1,5 мільйона лише англійською".

На біржу Amazon вийшла у 1997 році. Через три роки фінансові можливості дозволили Безосу заснувати космічний стартап Blue Origin: приватну компанію із суборбітального космічного туризму.

Через два роки після появи Blue Origin, Ілон Маск запустив SpaceX. Цей стартап став можливим завдяки вдалому продажу створеної Маском PayPal.

маск_пей_пел.jpg (126 KB)

У 2004 році, коли Blue Origin та SpaceX ще були у зародку, Безос і Маск зустрілися особисто. Обидва марили космосом та будівництвом багаторазових ракет. І хоч Безос вже був мільярдером, а Маск за рівнем статків відставав, схоже бачення власних місій могло перетворитися або на дружбу, або на суперництво. Сталося друге.

маск_безос.jpg (169 KB)

Як Маск і Безос незлюбили один одного

20 років тому Маск запросив Безоса на екскурсію в офіси SpaceX та розраховував на зустрічне запрошення. Як вказує автор книги "Ілон Маск" Уолтер Айзексон, Безос отримав від нього короткий електронний лист із неприхованим роздратуванням. Після цього Маска та його тодішню дружину Джастін було запрошено на тур по Blue Origin із подальшою вечерею. Саме під час неї Безос отримав неприємний коментар від Маска щодо однієї зі своїх ідей.

"Насправді я зробив усе можливе, щоб дати добру пораду, яку він здебільшого проігнорував", - цитує Маска у своїй книзі "Космічні барони" Крістіан Девенпорт.

Враховуючи, що сам порадник на той момент жодних успіхів не досяг, його висловлювання, вочевидь ще й у фривольній манері, Безосу не припало до душі. Далі відносини тільки напружувалися, бо до особистого додалося професійне та фінансове.

безос_блю_оріджин.jpeg (316 KB)

У 2013 році Blue Origin та SpaceX змагалися за оренду стартового комплексу NASA 39A в Космічному центрі Кеннеді у Флориді. Компанія Безоса хотіла використовувати її у якості комерційного майданчика для різних організаторів запусків, компанія Маска – виключно для власного сімейства ракет Falcon. Суперечку виграла SpaceX.

маск_спейсекс.jpg (189 KB)

У 2014 році Безос знову програв Маску. Цього разу у патентному протистоянні щодо посадки ракет на воду. У листопаді 2015 року космічний корабель New Shepard (Blue Origin) здійснив успішний пуск, чому Безос відкрито радів у Твіттері. Але отримав їдкий коментар Маска, що це не є чимось надзвичайним, адже "ракета SpaceX Grasshopper здійснила 6 суборбітальних польотів 3 роки тому і все ще існує".

маск_безос_ракети.png (370 KB)

"Мої друзі, які хочуть переїхати на Марс. Я прошу, зробіть мені послугу. Спочатку поживіть на вершині гори Еверест рік і подивіться, чи вам це подобається, тому що це райський сад порівняно з Марсом", - покепкував Безос над мріями Маска колонізувати Марс під час однієї зі своїх лекцій у 2019 році.

Коли у 2019 р. у Amazon заявили про запуск супутників (компанія розробляла власну супутникову інтернет-систему Project Kuiper), Маск вказав на те, що Безосє наслідувачем, маючи на увазі копіювання ним Starlink.

макс_копія.png (46 KB)

Насиченим з точки зору конкуренції був 2021 рік. Тоді Маск та його SpaceX виграли у Безоса гонку за право створити для NASA космічний корабель для відправки людей на Місяць. Від Blue Origin подавалася скарга та був ініційований судовий позов. Також того року у Amazon опротестовували розгортання Starlink у Федеральній комісії зі зв'язку.

Саме того року Ілон Маск опинився на першій сходинці індексу мільярдерів за версією Forbes.

"Я відправляю гігантську статую цифри "2" Джеффрі Б. разом із срібною медаллю", — написав Маск у електронному листі виданню.

Тоді ж Ілон Маск став людиною року за версією Time і не стримуючись роздавав характеристики супернику.

"Певним чином я намагаюся спонукати його (Джеффа Безоса, - авт.) проводити більше часу в Blue Origin, щоб вони досягли більшого прогресу. Як каже мій друг, він повинен проводити більше часу в Blue Origin і менше часу в гідромасажній ванні", - заявив Маск та зазначив, що Безос "сприймає себе надто серйозно".

У 2022 році, коли вийшов серіал Amazon "Володар перснів: Персні влади", який підтримав Безос, Маск написав, що Толкін перегортається у труні.

маск_володар_перснів.png (16 KB)

У протистоянні двох мільярдерів саме Маск набагато більш балакучий і чим далі, тим менше схильний критикувати суперника тільки у професійні площині. Безос любить увагу, не нехтує червоними доріжками, тож Маск кепкує з цього.

Зокрема минулого травня обидва були на Гран-прі Формули-1 у Майями. Звісно, у гостях різних команд: Маск – Red Bull, Безос – McLaren. Але після цього Маск прокоментував твіт одного з користувачів X із посиланням на інтерв'ю Безоса у 1999 році. У тому контексті, що зараз той більш накачаний, ніж колись. Це до слова про те, що Безос ставиться до себе надто серйозно.

маск_зовнішність.png (442 KB)

Щоправда після того, як Безос та Арно випередили його у індексі мільярдерів Bloomberg, Маск жартівливі листи та пости не писав. До речі, за індексом Forbes він поки на другому місці: Арно його випереджає, а Безос наблизився упритул.

Чи підтримують мільярдери Україну?

Маск продемонстрував не одностайну  та непослідовну позицію щодо російської агресії проти України. Вона стрибнула від підтримки України після повномасштабного вторгнення, до низки скандальних висловлювань у бік відбілювання росії вже восени 2022 року.

Його останні заяви у лютому 2024 року містять такі тези: не існує способу, в який путін програє; допомога США Україні, яку ще не ухвалив Конгрес, є затягуванням війни, що насправді Україні не допомагає; його компанії зробили для підриву росії більше, ніж будь-хто інший.

Особисто Безос щодо війни відмовчується. Але у грудні 2022 р. Мінцифри повідомило, що Amazon Web Services, дочка  Amazon.com, надає Україні підтримку на $75 млн доларів на хмарні технології. У компанії Amazon до вересня 2024 року запровадили пільгові умови для українських підприємців – продаж товарів без комісії.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому дорожчає біткоїн і де межа його зростання.

Головне