Що буде з біткоїном: чому криптовалюта дорожчає і де межа

Що буде з біткоїном: чому криптовалюта дорожчає і де межа

Перша криптовалюта наприкінці лютого почала цінове ралі угору, подолавши психологічний рівень своєї вартості у $60 000. Одразу дві обставини штовхають ціну: спотові біткоїн-ETF та халвінг. Більш детально у причинах та очікуваннях ринку щодо криптовалюти розбирався "Ми – Україна".

Біткоїн-ETF плюс халвінг дорівнює зростанню

11 січня 2024 року на американський фондовий ринок з дозволу Комісії з цінних паперів і бірж вийшли Spot Bitcoin-ETF – біржові інвестиційні фонди із біткоїном у якості базового активу. Офіційний дозвіл контролюючого органу на продаж цінних паперів, підкріплених криптою у якості резерву, вже обіцяв зростання ціни.

Через офіційне придбання акцій спотових біткоїн-ETF доступ до BTC отримали ті, хто раніше його не мав: інвестиційні радники, пенсійні фонди, інвествонди. Цікавість до цінних паперів, підкріплених bitcoin, підштовхує менеджерів криптоактивів до придбання нових токенів. Попит зростає – зростає ціна. Але на порозі ще одна подія – халвінг.

Протокол біткоїна передбачає, що його кількість обмежена 21 мільйоном. Станом на початок цього року створено 19 млн, тож майнери можуть створити ще близько 2 млн. BTC запустили у 2009 році та його майнери за кожен блок транзакцій із ним отримують чітко визначену винагороду – нові біткоїни.

Проте обсяг цієї криптовалюти має бути обмежений за протоколом. Тому код прописаний у такий спосіб, що через кожні 210 000 блоків транзакцій розмір винагороди для майнерів зменшується удвічі – відбувається халвінг (від англ. halve – навпіл).

Точної дати проведення халвінгу немає, вона орієнтовна – тоді, коли кількість нових блоків з моменту останнього халвінгу досягає 210 000. Але зазвичай відбувається це кожні чотири роки, і наступна очікувана дата настане у середині квітня-2024. Розмір винагороди майнерів змінювався так:

  • 2009 рік – у рік запуску біткоїну винагорода становила 50 токенів за блок;
  • 2012 рік – перший халвінг та скорочення винагороди до 25 токенів;
  • 2016 рік – другий халвінг і скорочення до 12,5 токенів;
  • 2020 рік – третій халвінг і скорочення до 6,25 токенів.

У 2024 році – четвертий халвінг і винагорода майнерів скоротиться до 3,125 токенів, а щоденний їхній випуск скоротиться з нинішніх 900 до 450 токенів.

Якщо спотові біткоїн-ETF – це зростання попиту, то очікуваний у квітні халвінг – скорочення пропозиції. В результаті вартість біткоїна зростає.

Як змінювалась вартість біткоїна і що на неї впливало?

BTC створений особою чи групою осіб із ім'ям Сатоші Накамото у січні 2009 року – через кілька місяців після початку глобальної фінансової кризи та її нищівного впливу на світові економіки. Біткоїн з'явився в якості альтернативи дійсній монетарній політиці: замість контролю урядів та центробанків – автономна керована система. Біткоїн децентралізований, приватний та не підпадає під урядовий контроль.

Перший обмін біткоїна на долари відбувся наприкінці 2009 року: за 5050 BTC дали $5,02, тож ціна одного дорівнювала $0,00099.

У лютому 2011 року вона перевищила $1, і хоч у червні того року сягнула майже $30, наприкінці становила $4,7. Рік першого халвінгу – 2012 р. – криптовалюта завершила на позначці $13,5.

2013 рік став періодом розвитку і шаленої волатильності: вартість коливалася у межах від $20 до $1200, і рік закінчився на рівні $805.

Ще три роки знадобилося на стрибки, падіння, коливання, корекції, проте за цей час валюта стала частиною фінансового ландшафту, і з 2017 року вона вже не сприймалася як іграшка фінансових фріків. Фіксуємо ціну біткоїна за останні роки із прив'язкою до ключових дат:

2017 рік – у грудні ф'ючерси на біткоїни почали торгуватися на Чиказькій біржі опціонів. Рік завершився на позначці $13 850;

2018 рік – період спаду: падіння за рік на 73% та завершення на рівні $3709;

2019 рік – коливання в межах $4000-$13 000 і звершенням року на рівні $7200;

2020 рік – стартував із $10 000, впав на хвилі початку пандемії ковіду більше ніж на 40%, але під час карантинних заходів пішов вгору, досягнувши $28 949 у грудні;

2021 рік – стрибок в середині весни вище $64 000: Федеральна резервна система США на фоні пандемії сприяла зростанню ліквідності на фінансових ринках. Потім у Китаї заявили про заборону фінустановам і платіжним системам здійснювати транзакції у крипті. І хоча спочатку біткоїн відреагував на це падінням, у другій половині року знову пішов вгору: $60 000 у жовтні, $68 789 у листопаді. Але потім ФРС заявила про скорочення викупу облігацій, тобто попередила про зменшення ліквідності, і це вплинуло на ризиковані активи – біткоїн почав дешевшати;

2022 рік – ФРС почала підвищувати відсоткові ставки, викачуючи ліквідність з ринків та відволікаючи цікавість інвесторів від ризикованих активів. Біткоїн у перші місяці коливався біля позначки у $40 000. Навесні настав сезон, який назвали "зима біткоїна" – період серйозного падіння: $20 000 у середині року та зниження до $16 000 у другій його половині;

2023 рік – крипта почала відвойовувати позиції: $26 000 у червні, $27 000 у вересні. Враховуючи те, що  ФРС припинила підвищувати облікові ставки, цікавість інвесторів відродилася. Це відбулося ще й на тлі судового тиску на американську Комісію з цінних паперів і бірж. Вона програла у позові менеджера криптовалютних активів Grayscale: комісія не змогла пояснити, чому відмовляється схвалювати їхні біткоїн-ETF. Ринок зрозумів, що цінні папери із прив'язкою до bitcoin неминуче вийдуть на ринок, і його вартість наприкінці року перевищила $42 000;

2024 рік – рік розпочався із подальшого зростання: до $49 000, коли 11 січня з дозволу Комісії 11 менеджерів почали торгівлю спотовими біткоїн-ETF. 28 лютого BTC дістався психологічної позначки у $60 000, яку недовгий час обіймав восени 2021 року. Зростання за останній місяць зими становило 42%: найбільше місячне з 2020 року. І тепер тяжіє до рекорду дистопада-2021: $69 000.

капіталізація_біткоїна.png (81 KB)

Які прогнози?

Лишаючись децентралізованим та нерегульованим, біткоїн через схвалення Комісії з цінних паперів став фінансовим інструментом офіційних та регульованих біржових фондів. Зараз до нього прикута увага гравців, які раніше і не думали про зайві ризики. Він став біржовим активом та таким самим об'єктом спекуляцій як і інші – фінансові інструменти, фіатні валюти, речові активи. Розмови про його вартість мають вагу вже не тільки у площині інтересів криптобірж та окремих анонімних інвесторів. Вони впливають на найбільший фінансовий ринок у світі – американський, отже, і на глобальний фінансовий ринок. І поки прогнози про вартість bitcoin експертів ще мають пройти випробування на точність.

"Рівень ціни біткоїна не є показником його стабільності. Немає фундаментальних економічних даних, немає справедливої вартості, з якої можна було б робити серйозні прогнози. У спекулятивної бульбашки немає "підтвердження ціни". Натомість роздування спекулятивної бульбашки показує ефективність біткоїн-лобі. "Ринкова" капіталізація кількісно визначає загальний соціальний збиток, який станеться, коли картковий будиночок впаде", - пишуть гендиректор ринкової інфраструктури та платежів у Європейському центробанку Ульріх Біндсейл та Юрген Шааф, його радник.

 

Їхня публікація на офіційному ресурсі ЄЦБ сповнена різкої критики біткоїна як фінансового активу та спотових біржових фондів (ETF). Євробанкіри називають криптовалюту засобом платежу злочинців, оскільки вона майже не використовується для легальних платежів, невдалою інвестицією, оскільки не генерує грошові потоки, дивіденди, не використовується продуктивно та не пропонує соціальнох вигоди.

"Хоча в короткостроковій перспективі надходження грошей може мати великий вплив на ціни, незалежно від фундаментальних показників, у довгостроковій перспективі ціни зрештою повернуться до своїх фундаментальних значень. І без будь-яких грошових потоків чи інших прибутків справедлива вартість активу дорівнює нулю", - наполягають Біндсейл та Шааф.

Щоправда навіть орієнтовний час, коли для біткоїна настане точка біфуркації банкіри не зазначають. Тоді як у спеціалістів криптоіндустрії своє бачення феноменального зростання BTC на тлі запровадження біржових фондів та халвінгу.

Том Лі, співзасновник Fundstrat Global Advisors, пророкує вартість до кінця 2024 року на рівні $150 000 та до $500 000 протягом п'яти років.

Криптовалютний аналітик і головний виконавчий директор Factor LLC Пітер Брандт вважає, що бичачий цикл (період зростання) для біткоїна триватиме до серпня-вересня 2025 року. Стартову ціну на початку наступного року він бачить на позначці $120 000, а наприкінці циклу – $200 000.

Майк Новограц, генеральний директор Galaxy Digital, на фоні цінового ралі не поспішає називати верхню межу. Він каже, що вона буде "набагато вищою", ніж зараз. Але попереджає, що перед черговим ривком вгору буде корекція до рівня $50 000.

Аналітики JPMorgan вказують на корекцію після халвінгу до рівня виробничих витрат, який, на їхню думку, становитиме близько $42 000. Вони пояснюють, що зараз виробничі витрати біткоїна становлять $26 500. Після халвінгу вони автоматично зростуть удвічі – до $53 000. Але через це дрібні майнери згорнуть діяльність, що на 20% скоротить витрати. І до показника після скорочення на одну п'яту, тобто до рівня $42 000, і буде тяжіти ціна BTC.

Британська фінансова компанія Finder, підсумовуючи прогнози 40 експертів крипторинку, дає такі цінові маркери для криптовалюти:

  • $77 423 наприкінці 2024 року;
  • $122 688 до 2025 року;
  • $336 935 до кінця 2030 року.

Свою думки висловлювали як оптимісти, так і песимісти, тому варто враховувати і діапазон короткострокових прогнозів. На 2024 рік найнижчі очікувані експертами ціни – $35 734 та $20 000, найвищі – $120 000. 54% аналітиків назвали вартість біткоїна зараз заниженою, 33% називають її справедливою, 13% - завищеною.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про відкрите тестування е-гривні – цифрової валюти Національного банку, її особливості, відмінності від криптовалют та перспективи використання.

Головне