Виплата в разі загибелі воїна: все, що треба знати про нові умови грошової допомоги

Виплата в разі загибелі воїна: все, що треба знати про нові умови грошової допомоги

Наприкінці грудня президент підписав закон 3515-IX, який коригує умови виплати 15 млн грн одноразової грошової допомоги в разі загибелі воїна. Він дозволяє військовими своїм рішенням визначати, хто саме отримає гроші в разі такої біди. Поки норми не набрали чинності – це відбудеться 28 березня. Але вони суттєві, тож "Ми – Україна" розповідає, які умови оформлення грошової допомоги діють зараз і що саме невдовзі зміниться.

Хто має право на одноразову грошову допомогу?

Розмір одноразової грошової допомоги (ОГД) в разі загибелі або смерті військовослужбовців та правоохоронців, які боронять Україну, встановили на рівні 15 млн грн (постанова Кабміну №168). Її виплачують поетапно: 3 млн на першому етапі (1/5 ОГД), решту 12 млн грн частками, щомісячно, протягом 40 місяців.

За порядком та умовами (наказ Міноборони №45) ОГД призначають в разі загибелі під час несення служби, смерті внаслідок порання (контузії, травми каліцтва), отриманого під час несення служби та не пізніше, ніж через рік після такого поранення.

Хто саме має право на допомогу – визначають і в урядовій нормативці, і в законах, зокрема у Кодексі цивільного захисту (ст. 118-1), законі про соцзахист військовослужбовців (ст.16-1), законі про Нацполіцію (ст. 98). Ці умови з 28 березня зазнають змін.

Зараз за Кодексом цивільного захисту та законом про Нацполіцію отримати допомогу можуть члени сім'ї та батьки, як це трактує Сімейний кодекс, та утриманці, як це трактує закон про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби. За законом про соцзахист військових – батьки, один з подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, та утриманці.

Новим документом вже враховують окремі нюанси сімейних відносин. У Кодекс та у два закони вписують такий перелік членів сім'ї загиблих та померлих, які мають право на ОГД:

  • діти, у тому числі усиновлені, які зачаті за життя воїна та народжені після смерті, діти, стосовно яких загиблого чи померлого позбавили батьківських прав;
  • один з подружжя, який пережив загиблого (померлого), вдова чи вдівець;
  • батьки або усиновлювачі. Але за умови, якщо їх не позбавляли батьківських прав стосовно загиблого або позбавлення прав було, але вони були поновлені на час смерті або загибелі;
  • внуки, якщо на момент загибелі чи смерті воїна батьки онуків загибли або померли;
  • жінка або чоловік, з яким загибла або померла особа проживала однією сім'єю, не перебуваючи у шлюбі, або в будь-якому іншому шлюбі, факт чого має бути встановлений судом;
  • утриманці. І до змін і після них це ті члени сім'ї, для яких допомога від загиблого або померлого була постійним та основним джерелом засобів для існування.

Адвокат Ростислав Кравець звертає увагу, що після змін до другого з подружжя вже не висувають умову про відсутність повторного шлюбу. Проте з'являється умова щодо батьків загиблого чи померлого, а саме їхніх батьківських прав.

Хто не має права на одноразову грошову допомогу?

За наявними зараз умовами виплату в разі загибелі чи смерті воїна не отримують:

  • громадяни росії чи білорусі;
  • особи, які постійно проживають у росії чи білорусі;
  • особи, засуджені за державну зраду, колабораціонізм, пособництво агресору.

Це умови, які прописані у нормативних актах. У Кодексі цивільного захисту, законах про соцзахист військових та про Нацполіцію перелічують обставини загибелі або смерті, в разі яких ОГД не передбачена (вони змін не зазнають). Тож одноразову допомогу не передбачають, якщо загибель або смерть є наслідками:

  • вчинення загиблим або померлим кримінального або адміністративного правопорушення;
  • вчинення загиблим або померлим дій у стані сп'яніння;
  • навмисного спричинення ушкодження, самогубства.

Плюс подання завідомо неправдивих відомостей для отримання ОГД.

Але на рівні законів тепер також вказують випадки, коли члени сім'ї або утриманці не можуть розраховувати на ОГД. З переліку тих, хто має право на виплату вже зрозуміло, що воно відсутнє у батьків загиблого або померлого, яких позбавили батьківських прав. Додають й інші вимоги і стосовно батьків, і щодо інших членів сім'ї та утриманців.

Призначати допомогу не будуть, якщо той, хто має право на ОГД вчинив щодо загиблого або померлого правопорушення і за рішенням суду був притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності.

У призначенні допомоги відмовлять або її виплату призупинять, якщо рішенням суду встановлений факт ухиляння члена сім'ї або утриманця від виконання обов'язку щодо утримання загиблого або померлого за його життя.

"Це дуже важливо. У нас були такі випадки. Наприклад, батько покинув родину, не платив аліменти, ніколи дитиною не цікавився. Потім син загинув, а батько не хоче відмовлятися від своєї частки. Це несправедливо і неправильно. В даному випадку це вже можна виправити", - каже Ростислав Кравець.

Проте є питання із застосуванням нових умов. До тих правовідносин щодо ОГД, які виникли або виникнуть до набрання новим законом чинності, тобто до 28 березня 2024 р., їх не застосовують. Єдине виключення – їх застосовують до правовідносин, які пов'язані із виплатою ОГД для дітей загиблого або померлого, зачатих за його життя та народжених після смерті. І за умови, що більш нікому ОГД не призначалася.

Право воїна розпоряджатися виплатою: що зміниться?

Зараз за законодавством та нормативкою, ОГД мають розподіляти рівними частками між тими членами сім'ї та утриманцями, які мають на неї право, за їх заявою чи заявою їхніх законних представників.

"Було введене таке поняття, як "розпорядження військовослужбовця". Тобто на випадок своєї загибелі військовослужбовець має право скласти відповідне розпорядження, яке завіряється командиром або нотаріусом: хто взагалі отримає ОГД. Звичайно щодо неповнолітніх дітей там є обмеження (про них нижче, -авт.). Однак для всіх інших військовослужбовець може встановити суму виплат. Це дуже важливо. Це розпорядження, ніби заповіт. Якщо повнолітні діти військовослужбовців не отримували допомогу, зараз це буде змінено", - каже Ростислав Кравець.

Особисте розпорядження про ОГД військовий або правоохоронець зможе написати у довільній формі, завірити у нотаріуса або командира. Зберігатися це особисте розпорядження має в особовій справі, а у випадку із військовими – у районних або міських ТЦК та СП за місцем реєстрації або за місцем призову, якщо призов був не за місцем реєстрації. Детально порядок і строки передачі таких розпоряджень має узгодити Кабмін.

Скасувати старе розпорядження та написати нове можна буде будь-коли, і кожен новий документ скасовує попередній.

Розголошувати зміст такого розпорядження заборонено до моменту загибелі або смерті.

Хоч в законодавстві пишуть, що воно може бути у довільній формі, вже зрозуміло, що там має бути дата, особистий підпис, підпис нотаріуса чи командира, а також треба вказати, який відсоток ОГД та кому саме призначений в разі загибелі або смерті. Зокрема, виділити частку чи віддати усю суму працездатним повнолітнім дітям, які зараз на ОДГ можуть претендувати хіба що через суд про визнання факту утримання.

Воїнів у праві встановити відсотки ОГД майже не обмежують. Є лиш одне застереження. Якщо в особистому розпорядженні людина вкаже, кому саме віддати гроші та в яких пропорціях, частину все одно розподілять між деякими членами сім'ї. А саме:

  • малолітні діти, неповнолітні діти, повнолітні непрацездатні діти;
  • непрацездатна вдова чи вдівець;
  • непрацездатні батьки.

Навіть якщо захисник про них не згадає, вони за законом все одно мають право на 50% тієї частки ОГД, яку вони б отримали, якби не було особистого розпорядження.

І спочатку належну за законом частку призначать цим захищеним категоріям, а решту суми вже розподілять між тими, кого у розпорядженні вкаже військовий.

До прикладу, серед тих, хто має право на ОГД є вдова та непрацездатна мати. Якщо немає особистого розпорядження, вони обидві мають подати заяви і кожна має право на 7,5 млн грн. Але воїн вирішив, що усю ОГД має отримати його повнолітня дитина, і вказав це у розпорядженні. Проте за законом непрацездатна мати все одно матиме право на половину від 7,5 млн грн, решту отримає дитина, а вдові вже нічого не виплатять.

Військовий або правоохоронець в особистому розпорядженні зможе вказати, як розподілити не усю суму ОГД. Наприклад, розпорядитися, щоб хтось отримав половину суми, а щодо іншої половини нічого не зазначити. У такому випадку решту розподілятимуть рівними долями між тими членами сім'ї та утриманцями, які мають право на виплату і подають заяву.

Куди та які документи подавати на отримання ОГД?

До кінця березня Кабмін має ухвалити нову нормативку та зміни дочинної. Зокрема щодо порядку та строків передачі особистих розпоряджень військових та правоохоронців, порядку призначення і виплати ОГД поліцейським (зараз це визначає МВС).

Проте навряд чи зміняться базові умови оформлення ОГД. Вони непрості для родин в принципі, а з огляду на горе, яке вони переживають, ще більш складні.

Протягом якого часу можна подавати заяву та документи? Звернутися по ОГД можна протягом трьох років після встановлення факту загибелі або смерті.

Які документи потрібні? У правозахисному центрі для військових "Принцип", вказують, що для отримання ОГД треба звернутися до командира військової частини та отримати три документи:

  • витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу ВЧ;
  • документ про причини та обставини загибелі або смерті;
  • витяг з особової справи про склад сім'ї.

Кожен з тих, хто має право на отримання допомоги, має подавати заяву (за дітей подають законні представники). Зразок заяви – у додатку 1 до порядку і умов призначення ОГД.

До заяви треба додавати такі документи (додаток 2 до порядку):

  • паспорт та його копія;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків та його копія;
  • свідоцтво про смерть військового або правоохоронця та його завірена копія;
  • документи та завірені копії про родинні зв'язки: свідоцтво про шлюб (для чоловіка або дружини), свідоцтво про народження дитини (для дітей), свідоцтво про народження загиблого або померлого (для батьків), документи про перебування на утриманні (для утриманців), зокрема, рішення суду про утримання (через суд факт утримання наразі встановлюють і повнолітні діти загиблого), нотаріально посвідчені документи про правочини, які підтверджують утримання;
  • згода на обробку персональних даних;
  • довідка про наявність або відсутність судимості, підійде витяг з системи МВС;
  • свідоцтво про зміну імені, якщо така зміна була;
  • рішення місцевої держадміністрації, виконкому місцевої ради або суду про встановлення над дитиною опіки, піклування (подають законні представники дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, опіки, піклування);
  • відмова, заява, інший правочин, завірений відповідно до Закону України "Про нотаріат" або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою (за наявності);
  • рішення суду, якщо воно стосується призначення ОГД, і завірена копія;
  • інші документи, за наявності, які стосуються призначення та виплати ОГД. Зокрема це ті, які надали у військовій частині.

Куди звертатися? Пакет документів та заяву родичи загиблого або померлого можуть подавати у будь-який районний або міський ТЦК та СП. Звідти його ганятимуть інстанціями.

Документи передають до обласного або Київського міського ТЦКСП за підпорядкування. Там шукають документи та дані яких не вистачає, роблять про це запити. Потім документи відправляють до Департаменту соцзабезпечення (через Управління соцпідтримки). Департамент робить запит до Кадрового центру ЗСУ щодо загиблих військових. Після підтвердження, що загиблого віднесли до бойових безповоротних втрат (а для цього може знадобитися не один запит), сповіщає про результати обласний або київський міський ТЦКСП. Далі документи опрацьовують у підрозділах Міноборони та Генштабу ЗСУ і відправляють на розгляд Комісії Міноборони.

У Комісії приймають рішення про призначення ОГД, про відмову або доопрацювання, якщо є не всі документі чи потрібні уточнення. Тоді Департамент соцзабезпечення доводить рішення до фінуправління Командування Сухопутних військ ЗСУ для інформування ТЦКСП. ТЦК та СП, куди родичі подавали заяву, сповіщає про рішення щодо ОГД: схвалення, відмова чи повернення документів на доопрацювання. Рішення про відмову можна оскаржити у суді протягом місяця після її ухвалення.

Якщо процедура тягнеться довго – звертатися можна до ТЦК та СП, куди подавали заяву. Треба зауважити, що на руках у заявника залишиться розписка-повідомлення із датою прийняття документів, ПІБ спеціаліста, який документи прийняв, номер телефону для зв'язку. Якщо справа буде затягуватися, цей корінець – підтвердження того, що заява та документи були подані.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як та якими даними буде наповнюватися реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг".

Головне