День Святого Миколая-2023: коли правильно відзначати та як наукою пояснити дітям диво

День Святого Миколая-2023: коли правильно відзначати та як наукою пояснити дітям диво

У 2023 році, після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, День Святого Миколая святкуємо 6 грудня. Парафії, які за бажанням лишаються на старому юліанському календарі, відзначають його 19 грудня. "Ми – Україна" розповідає про народні традиції та прикмети і цікаві факти щодо цього свята.

Хто такий Святий Миколай та коли його вшановувати?

Народжений наприкінці III ст. н. е Миколай був християнським священником, учасником Нікейського собору 325 р., епіскопом у Мирі Лікійській, грецькій  історичній місцевості, яка тоді входила до Римської Імперії, а нині – до турецької провінції Анталія.

За легендою Миколай, був з багатої родини і щедро ділився власними статками, бажаючи лишати це у таємниці. Також йому приписують чимало добрих справ: він ділився усім із нужденними, рятував полонених, невинно засуджених і потопельників, зцілював хворих і повертав життя вбитим.

У Святого Миколая є чимало імен – Чудотворець, Мирлікійський, Мирський, Миколай з Барі. Останнє ім'я – за місцем його перепоховання. Він був похований у церкві в Мирах, але у травні 1087 року його мощі перенесли до італійського міста Барі, де вони зберігаються донині. Двічі, у 1953 р. та у 2004 р., їх вивчали науковці та встановлювали зовнішність святого.

За висновками вчених, Миколай був середнього зросту, худорлявої статури, на схилі років страждав на артрит, мав травму носа і помер у віці 73 років. Фахівці Манчестерського університету та Ліверпульського університету Джона Мура також реконструювали зовнішність Святого Миколая. Тож нижче наводимо реконструкцію вчених та ікону Миколая з базиліки у місті Барі.

святий_миколай_манчестер.jpg (43 KB)

святий_миколай_ліверпуль.jpg (86 KB)

ікона.jpg (104 KB)

На честь святого є два великі свята: літнього або теплого Миколая, у день перенесення мощей – 22 травня за юліанським календарем та 9 травня за новоюліанським календарем, зимового або холодного Миколая – 19 грудня за юліанським та 6 грудня за новоюліанським календарем.

Як саме святкують День Святого Миколая?

Захисник постраждалих, нужденних, моряків, рибалок, воїнів, дітей. Тих, хто за віруваннями перебуває під захистом Святого Миколая, велика кількість, і він є одним з найшановніших християнських святих взагалі та одним з найулюбленіших в Україні. З XII ст. 6 грудня як День Миколая почали відзначати у Візантії і святкували його також у Київській Русі.

Найдавніші традиції цього дня у першу чергу дорослі. Так оповідає про "Миколая" український етнограф, фольклорист, письменник Олекса Воропай (Степовий) у етнографічному нарисі "Звичаї українського народу" (1946 р.):

"Колись господарі варили пиво, скликали гостей: пили гуляли веселилися. А по обіді, напідпитку запрягали найкращі коні в "козирки" (різновид саней, - авт.) і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села – "бо ж треба знати, чи слизький сніг цього року випав!"

"Варити пиво на "Миколи" – звичай дуже старий"

"В народніх легендах та переказах святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше – на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Виходячи в море на промисел, рибалки брали з собою образ святого чудотворця".

"З інших народніх оповідань виходить, що святий Миколай-Чудотворець опікується не тільки людьми, а й диким звіром".

"В Галичині св. Микола роздає дітям подарунки".

Саме звичай робити цього дня дітям подарунки зараз є найпоширенішим. Як відзначає етнограф у творі майже 80-річної давності, ця традиція була поширеною на Галичині. Нині вчені пояснюють, що туди вони прийшла з Польщі, а до Польщі – з Німеччини, де ще за Середньовіччя цього дня батьки дарували дітям одяг, іграшки, смаколики. Робили це таємно, підкладаючи під подушку, у взуття, лишаючи біля комина.

Витоки цієї традиції – з численних розповідей про дива Миколая: і про порятунок ним дітей, і про воскресіння вбитих дітей, і про таємне обдаровування нужденних. За однією з легенд, він вночі кидав золото у дім, де жила збідніла родина із трьома дочками, які не мали посагу.

В деяких регіонах України у цей день була традиція "приносити тайну", тобто обдаровувати анонімно, нужденних, незважаючи на вік.

Також в українських традиціях на "Миколая" – Миколині святки, які тривають три дні, заразом із основним святом. Під час них співають осібні колядки, тобто із згадування ім'я Святого Миколая. Чи не найпопулярнішою серед них є "Ой хто, хто Миколая любить".

6 грудня ще триває Різдвяний піст, тому страви на столі у це свято пісні. Серед обрядових можна відзначити пряники у формі панянок, коней, коней з вершниками, які випікали на Слобожанщині та Полтавщині, чи медове печиво "миколайчики", яке пекли на Бойківщині.

Наводимо складові тіста для "миколайчиків" від відомої української кулінарки Дарії Цвек, проте попереджаємо, що туди додають яйця і сметану, отже вони не пісні.

миколайчики2.jpg (484 KB)

Інгредієнти тіста для "миколайчиків:

  • борошно – 600 г;
  • маргарин – 150 г;
  • цукор – 200 г;
  • мед (рідкий) – 150 г;
  • яйця – 2 шт. та ще 2 жовтки;
  • сода – 1 ч.л.;
  • сметана – 2 ст. л;
  • мелена кориця, мускатний горіх та гвоздика – по 0,5 ч. л.

До просіяного борошна додають соду, перемішують, натирають маргарин, вмішують жовтки, яйця, сметану, цукор, мед, спеції. Замішане тісто лишається на ніч у холоді. Потім тісто розкачують (товщина – 0,5 см) та вирізають з нього фігурки Миколая (форми можна зробити з паперу) чи будь-які інші фігурки. Противень змащують олією та притрушують борошном, випікають коржики при температурі 180 градусів до золотистості. Після того, як готові охолонуть, можна вкривати їх глазур'ю зі збитого у піну яєчного білка, склянки цукрової пудри та 0,5 ч. л. лимонного соку.

Які прикмети на День Святого Миколая?

Перші сильні зимові морози раніше називали "микольськими", саме вони припадали на початок грудня. Ввижається, що скільки снігу буде на зимового Миколая, стільки буде трави на літнього, тобто у травні.

Іній цього дня – до великого врожаю зернових, сніг – до морозної зими, дощ віщує добрий врожай озимих. Холодна погода на "Миколая" – до холодної зими, тепла – до сонячної зими.

Святий Миколай VS Санта-Клаус та трохи науки

Клаус – скорочена форма німецького імені Ніколас. Проте Санта-Клаус – це персонаж, лише заснований на образі Святого Миколая. А загалом він синтетичний, вигаданий, тоді як Миколай Чудотворець був реальною людиною, священником, що творив добрі справи за життя та був канонізований після смерті у VI ст.

Вперше Санта-Клаус з'явився у 1823 р. у книжці "Ніч перед Різдвом" американського письменника Клемента Мура. І за книгою він є веселим ельфом, а не святим. Також не секрет, що художнє втілення Санти на початку 30-х років минулого століття з'явилося у рекламі Coca-Cola. Далі персонаж комерціалізувався, і споріднює його зі святим у нинішніх звичаях тільки доброта до дітей і подарунки їм.

"Санта спочатку був святим Миколаєм, якого звали на голландський манер сінтер Клаас і образ якого голландці завезли до США. Вже на початок ХХ століття він стає уособленням Різдва, формується міфологія про подарунки, які він розвозить по світу на оленячій упряжці, а в перші десятиліття ХХ століття художник Томас Наст створив образ Санти для реклами "Кока-коли", який тепер максимально впізнаваний", - каже культурологиня, доцентка кафедри культурології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Юлія Нікішенко.

Нині українські діти часто заздалегідь пишуть Святому Миколаю листи про себе та із побажаннями щодо подарунків, про які вони мріють та на які заслужили. Але як пояснити дітям, просунутим у питаннях технологій, що дива можливі та добрий святий встигає роздати мільйони подарунків та пересуватися від оселі до оселі в одну ніч непомітно? Сучасні науковці знаходять відповіді на такі каверзні запитання.

Якщо рахувати дуже грубо, то за одну ніч Святий Миколай має відвідати близько 450 млн будинків та квартир у всьому світі, щоб зробити подарунки дітям, які сповідують християнство. Одна ніч при подорожі по всіх континентах з урахуванням часових поясів розтягується до 31 години. За таких розрахунків треба забезпечити 4 тис. відвідувань на секунду. Але й це можна пояснити.

Професор кафедри аерокосмічної інженерії Ларрі Сільверберг з Університету Північної Кароліни припускає, що причина всюдисущості святого в його здатності стискати простір і розтягувати час, створюючи хмару відносності. Якщо завдяки цьому розтягнути одну ніч до шести місяців, це знизить навантаження до 29 візитів на секунду. Якщо розтягнути на рік, то до 14-15 відвідувань. Для святого завдання цілком посильне, вважає Сільверберг, адже він краще нас розуміє фізику і хмари відносності.

Пояснення охоплення подарунками мільйонів дітей наводить також фізик Гауте Ейневолл Норвезького університету наук про життя, використовуючи теорію струн.

"Ми звикли жити в трьох вимірах, чи не так? Проте сучасна фізика, особливо те, що називається теорією струн, показала, що вона може мати більше трьох вимірів. Речі, які знаходяться далеко, наприклад, у трьох вимірах, можуть бути дуже близькими у чотирьох вимірах", - каже вчений.

Він наводить приклад з двома крапками на аркуші паперу, відстань між якими здається далекою, але не тоді, коли ви папір згорнете і наблизите одну крапку до одної.

Інше пояснення і швидкості, і непомітності дає доктор експериментальної фізики високих енергій Деніел Тапіа. Святий може бути квантовим явищем в найвідповідальніший період роздачі подарунків і перебувати в будь-якій точці світу в будь-який час.

"Це може бути можливим, якщо він являє собою суперпозицію квантових станів", - пояснює фізик.

Тобто кожний квантовий стан святого в один момент часу або в потрібний момент часу дарує подарунок одному з мільйонів дітей.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про усі дати релігійних свят зимового циклу за юліанським та новоюліанським календарем та основні традиції святкування десятьох найвизначніших з них.

Головне