Нова ера біткоїну: що таке спотові bitcoin-ETF та що означає їхнє схвалення у США

Нова ера біткоїну: що таке спотові bitcoin-ETF та що означає їхнє схвалення у США

США, найбільший світовий ринок капіталу, отримує можливість прямих та широких інвестицій у біткоїн: американська Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) схвалила Spot Bitcoin-ETF. Що таке спотовий біткоїн-ETF та чому завдяки ним bitcoin стає більш доступним для інвестицій, розбирався "Ми – Україна".

Спотовий біткоїн-ETF: що це таке і в чому новизна?

"Комісія схвалила лістинг і торгівлю низкою спотових біткоїн-біржових продуктів (ETP)", - повідомив 10 січня керівник SEC Гері Генслер.

ETP – широка категорія біржових продуктів, які котируються на ринку. ETF (exchange-traded fund) – біржові інвестиційні фонди – є найбільш поширеною версією ETP. Це кошик активів, що торгується на фондовій біржі.

Спотовий біткоїн-ETF – це назва біржового інвестиційного фонду, який містить біткоїн у якості базового активу. Тобто фінансова компанія купує криптовалюту, тримає її у своїх резервах, створює під них фонд, виводить його на біржу, випускає акції, що відповідають встановленій кількості біткоїнів, якими володіє. Ціна акцій ETF має відображати переважаючу ринкову ціну криптовалюти, а самі акції доступні для публічних торгів на традиційних фондових біржах. Таким чином, акції ETF точно відстежують ціну, і ETF час від часу балансує свої активи, купуючи або продаючи токени.

Термін "спотовий" якраз і означає прив'язку до актуальної ціни наявних біткоїнів. Є причина, з якої біткоїн-ETF вказують саме із ним. Понад два роки тому у США окремо схвалили ф'ючерсні біткоїн-ETF. На відміну від спотових, такі фонди містять не безпосередньо BTC, а похідні інструменти, які прив'язані до вартості цієї криптовалюти в майбутньому.

Раніше тільки вісім країн схвалювали спотові біткоїн-ETF: Австралія, Бразилія, Німеччина, Канада, Швейцарія, Ліхтенштейн та ще дві європейські податкові гавані – нормандські острови Гернсі та Джерсі, які належать до британської корони.

Донедавна серед цієї вісімки найбільшим ринком була Канада, де зареєстровано шість фондів із активами $2,79 млрд. На другому місці – Німеччина, де зареєстровано два фонди із активами $1,13 млрд. Загальний обсяг активів біткоїн-ETF становив трохи більше $6 млрд. Але тепер на сцену виходить найбагатша країна світу.

ринок2.png (168 KB)

Комісія з цінних паперів і бірж США схвалила 11 заявок на біржові фонди. Їх подавали й одні з найбільших менеджерів активів у світі. Серед них варто виділити BlackRock, одну з найбільших світових інвесткомпаній. У листопаді 2022 р. уряд України та BlackRock уклали меморандум про співпрацю. Інвесткомпанія разом із JP Morgan Chase допомагають у створенні Фонду розвитку України, надаючи консультації Мінекономіки.

Перелік схвалених Комісією продуктів із запропонованими тикерами (у дужках):

  • Blackrock's iShares Bitcoin Trust (IBIT)
  • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)
  • WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW)
  • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
  • Bitwise Bitcoin ETF (BITB)
  • VanEck Bitcoin Trust (HODL)
  • Franklin Bitcoin ETF (EZBC)
  • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)
  • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
  • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)
  • Hashdex Bitcoin ETF (DEFI)

Що ж до потенціалу світового ринку після того, як на нього виходять США, то очікується кратне зростання.

"Завдяки ймовірній участі таких поважних важковаговиків, як BlackRock, Fidelity та Invesco, ринок спотових біткоїн-ETF має потенціал з часом перерости до $100 млрд", - оцінюють у Bloomberg Intelligence.

Які плюси інвестицій у спотові біткоїн-ETF?

Пряма взаємодія із криптовалютами видається складною: вибір криптовалютної біржі, створення та налаштування цифрових гаманців, нагляд за безпекою, робота з варіантами зберігання.

Натомість спотовий біткоїн-ETF простіший, особливо для того, хто має хоч якесь розуміння роботи із цінними паперами. Придбання акцій інвестором – це отримання частки BTC у резервах компанії. Тобто інвесторам немає потреби виходити на криптобіржі, щоб стати власниками "бітка", вони вкладаються через цінні папери. Протягом дня торгів можна купувати та продавати акції, а доступ до них отримати через брокерські служби, зокрема онлайнові.

Якщо резюмувати переваги, то для того, щоб стати власником криптовалюти не треба буде самостійно її купувати та турбуватись про безпечне зберігання. ETF є більш регульованим продуктом за біткоїни. Звертатися треба буде до брокерських контор із багаторічним досвідом, а не до менш досвідчених криптобірж. Плюс більш передбачувані податкові наслідки.

"Зареєстровані інвестиційні радники, пенсійні фонди та інші установи, які історично були виключені з цього класу активів, вперше отримають доступ до криптовалюти, і це дуже потужно", - цитує CNBC головну операційну директорку Coinbase Емілі Чой.

Схвалення одразу 11 заявок спричинило конкурентну боротьбу між новими учасниками ринку за клієнтів. Комісії, які вони запропонували, значно нижчі за ті, що до того пропонували криптофонди: 0- 1,5% проти 2-3%.

Підігрівають позитив і деякі прогнози щодо вартості bitcoin після рішення SEC. Керуючий партнер дослідницької компанії Fundstrat Global Advisors Томас Лі вже пророкує зростання до $150 тис. у 2024 р. та до $500 тис. протягом п'яти років.

Брокерська компанія Bernstein прогнозує, що спотовий ринок біткоїн-ETF буде значним і досягне 10% ринкової капіталізації BTC за два-три роки. На своєму піку наприкінці 2021 р. він досяг капіталізації $1,3 трлн, але за рік впав до $300 млрд. Зараз капіталізація перетнула межу у $900 млрд.

Капіталізація біткоїну

капіталізація.png (57 KB)

Що буде із цінами на біткоїни?

Проте яке б зростання не прогнозували криптовалюті зараз, що біткоїну та решті однозначно притаманне – це волатильність. За прикладами далеко ходити не треба: кілька днів тому "біток" стрибав вгору і вниз через фейкову заяву в X щодо схвалення ETF.

Після реального рішення вже об'єктивно пішов вгору, вранці 11 січня перетнувши межу у $47,5 тис. Відчутно, з $22 тис. до $29,8 тис. зросла вартість іншої криптовалюти – Ethereum. Це вже на позитивних очікуваннях, бо є заявка на схвалення й спотових Ethereum-ETF.

Проте, чи увімкне SEC зелене світло для інших крипто-ETF, питання із невідомою відповіддю. Щодо біткоїна його узгоджували протягом десяти років. Тоді заявку подали перші криптовалютні мільярдери – брати Кемерон і Тейлор Вінклвосси. Але близнюкам відмовили.

До позитивної відповіді схилилися після того, як менеджер криптовалютних активів Grayscale виграв суд проти Комісії. У 2023 році суд вирішив, що SEC не змогла належним чином пояснити причину відмови у схваленні їхніх біткоїн-ETF. Ще однією причиною стала подача заявки таким гігантом, як BlackRock.

Але із заяви керівника Комісії випливає, що рішення ухвалювалося із важким серцем.

"Хоча ми сьогодні схвалили лістинг і торгівлю певними спотовими акціями ETP біткоїнів, ми не схвалювали та не схвалюємо біткоїни. Інвесторам слід бути обережними щодо безлічі ризиків, пов’язаних з біткоїнами та продуктами, вартість яких пов’язана з криптовалютою", - попереджає Гері Генслер.

Багато хто спотові біткоїн-ETF порівнює із ETF на золото. У 2004 році ті стали альтернативою придбанню злитків, відкрили доступ на ринок широкому колу інвесторів, підвищили попит на дорогоцінний метал і за перші чотири роки існування вчетверо підняли ціну на нього.

"Цей досвід буде цінним у нашому нагляді за спотовою торгівлею біткоїн-ETP. Хоча ми не маємо жодної оцінки, я б зауважив, що базові активи в ETP металів мають споживче та промислове використання, тоді як, на відміну від цього, біткоїн є переважно спекулятивним, мінливим активом, який також використовується для незаконної діяльності, включаючи відмивання грошей, ухилення від санкцій та фінансування тероризму", - попереджає Генслер.

Які мінуси інвестицій у спотові біткоїн-ETF?

Непередбачуваність та ризикованість – найочевидніший мінус інвестицій у нові цінні папери. Перспективи ринку прогнозують, базуючись на абстрактних показниках. І з них найвпливовіший саме вартість криптовалюти. Вона не базується на фундаментальних причинах, а натомість залежить від попиту і пропозиції, і немає чіткої методології їхньої оцінки. Бо незрозуміло навіть скільки осіб нині володіють біткоїнами. Зареєстровано близько півмільярда BTC-адрес, але кілька може належати одній людині, тож це не показник. Згідно із дослідженнями, у світі власників саме bitcoin може бути близько 420 мільйонів. Але це дуже орієнтовно.

До того ж торгівля новими цінними паперами має суто технічні недоліки. Так чи інакше, криптовалюта, під яку випускають акції, знаходиться на зберіганні у компанії, і питання відкрите: довіряти їй чи ні. Власні біткоїни утримуються хоч із клопотом, але безкоштовно, а фонди стягуватимуть комісію за управління. Купувати та продавати цінні папери можна протягом торгового дня та обирати варіант, відштовхуючись від ціни. Тобто є прив'язка до роботи фондової біржі, які, на відміну від криптобірж, не працюють у режимі 24/7.

Рішення щодо спотових біткоїн-ETF – історичне

Думка експерта

Олексій Кущ, аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна":

- Це дійсно історична подія. Біткоїн – один з нових фінансових інструментів, який до цього був у стані своєрідного вигнанця для офіційного ринка. Це був сегмент рівня гри у казино. А зараз його визнали рівноправним братом інших класичних фінансових інструментів.

SEC – дуже консервативний орган, який до останнього пручався. Його рішення свідчить про те, що нове завжди пробиває собі шлях. Все відбувається за традиційною спіраллю. Хтось казав, що будь-яка ідея народжується як єресь, потім стає масовою, а помирає як упередження, щось застаріле. Так і біткоїн: з'явився, як фінансова єресь, зараз стає загальновживаним інструментом для біржової гри, а через 20 років вже можу відійти на другий план.

Загалом на ринку завжди домінує одна з двох емоцій: страх або жадібність. Останніми роками домінував страх: пандемія, війна, ситуація невизначеності. Він переважав внаслідок тривалої жорсткої монетарної політики Федеральної резервної системи США, високих відсоткових ставок: у 2022 році ринки падали, у 2023 році то падали, то зростали.

Зараз превалює жадібність: усі в очікуваннях зниження відсоткових ставок ФРС, нової порції ліквідності, дешевих грошей. Всі думають, куди їх вкладати, традиційних інструментів не дуже багато. Вони підуть у золото та біткоїни, то чому ж на цій жадібності не заробити? От і вирішили погодити спотові фонди.

Раніше були ф'ючерсні фонди. Це просто гра на котируваннях, але без прямого постачання. А спотові фонди напряму купуватимуть біткоїни, і це зовсім інший рівень. Це фактично легалізація біткоїна в класичній фінансовій системі на класичному фондовому ринку. Отже, ласкаво просимо до нового дивного світу.

У чому позиція SEC? Вони кажуть, що для некваліфікованого інвестора біткоїн лишається досить небезпечним інструментом. Самостійно краще в це не грати. Якщо хочете – надайте гроші кваліфікованому інвестору, спеціальним біржовим фондам, які мають навчених людей, програми, штучний інтелект, моделювання, які зможуть мінімізувати ризики.

Чи можуть вкластися українці? Та вся українська корупція сидить у біткоїні. Це раніше корупціонери обмінювалися валізками, а зараз вони торкаються смартфонами. Формально ж законослухняні українці можуть вкластися у новий узгоджений фінансовий інструмент. Якщо людина має долари за кордоном, то може. Але якщо вкладатися з України, то діють обмеження: питання у тому, як перевести гривні у долари, а долари у біткоїн. Напряму можна переходити, але є обмеження щодо сум та певні складнощі. А от українська корупція ринок криптовалют вже давно освоїла.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як буде відбуватися розмитнення авто у "Дії".

Головне