Новий світовий рекорд у жіночому марафоні: Рут Чепнгетіч впоралась за менш як 2 години 10 хвилин

Новий світовий рекорд у жіночому марафоні: Рут Чепнгетіч впоралась за менш як 2 години 10 хвилин

Кенійська бігунка Рут Чепнгетіч встановила новий світовий рекорд у жіночому марафоні. Під час забігу в Чикаго 13 жовтня атлетка подолала дистанцію за 2 години 9 хвилин 56 секунд. Про це пише CNN. 

Таким чином Чепнгетіч стала першою жінкою, яка пробігла марафон швидше ніж за 2 години 10 хвилин.

Пройшовши половину дистанції за перемогу боролись Чепнгетіч та ефіопка Асефа Кебеде, котра відставала на 15 секунд. Утім на фініші Рут випередила Асефу на понад сім хвилин.

Чиказький марафон 2024: ТОП-5 атлеток 

  • Рут Чепнгетіч (Кенія) – 2:09:56 години– світовий рекорд
  • Асефа Кебеде (Ефіопія) – 2:17:32 години
  • Іріне Чептай (Кенія) – 2:17:52 години
  • Бузе Діріба (Ефіопія) – 2:20:22 години
  • Джосілайн Джепкосгей (Кенія) – 2:20:51 години

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярослава Магучіх номінована на звання найкращої легкоатлетки Європи

Свою перемогу на Чиказькому марафоні кенійка присвятила легкоатлету з Кенії Келвіну Кіптуму, який загинув у автокатастрофі в лютому і який був рекордсменом у марафоні серед чоловіків.

“Я почуваюся чудово. Пишаюся собою і дякую Богу за перемогу та світовий рекорд. Це моя мрія, яка здійснилася. Я багато боролась з думкою про світовий рекорд, і, зрештою, здійснила мрію. Я дуже вдячна", - сказала чемпіонка.

Попередній світовий рекорд серед жінок встановила бігунка з Ефіопії Тігіст Ассефі. У вересні 2023 року вона подолала дистанцію за 2:11:53.

Як відомо, Рут Чепнгетіч дебютувала на Чиказькому марафоні у 2021 році. Тоді вона здобула перше місце на марафоні-"мейджорі". У 2022 році кенійка тріумфувала вдруге поспіль, показавши на той момент четвертий найшвидший час в історії у жіночому марафоні. У 2023 році вона виборола срібло.

Як писав “Ми-Україна” раніше, минулого місяця бігунка з Уганди Ребекка Чептегей померла, ставши жертвою жорстокого нападу свого бойфренда. 33-річна атлетка, яка брала участь в Олімпійських іграх у Парижі, отримала опіки понад 75% тіла після того, як її хлопець облив її бензином і підпалив.

Головне