Закон "Про медіа": як змінив український медіапростір за рік

Закон

Закон "Про медіа", який дав старт ґрунтовної реформи у медіагалузі, набув чинності торік 31 березня. Як його запровадження змінило  українським медіапростір розповіли у Нацраді з питань телебачення і радіомовлення

"Закон зробив перший крок до регулювання медіа в інтернеті, запровадив принцип технологічної нейтральності і передбачив добровільну реєстрації певних видів медіа", - пояснили у відомстві. 

Документ увів як нові правила регулювання ЗМІ, зокрема під час дії воєнного стану в країні, так і їхньої взаємодії з регулятором. Законодавство допомогло Україні зробити ще один крок у бік отримання членства в Євросоюзі завдяки європейським правилам регулювання медійної галузі. 

Рік дії Закону "Про медіа": що змінилось з того часу

  • Закон зробив перший крок до регулювання медіа в інтернеті, запровадив принцип технологічної нейтральності і передбачив добровільну реєстрації певних видів медіа.
  • Закон зобов’язав усіх однаково виконувати вимоги щодо контентних обмежень і передбачив для кожного з них свою міру відповідальності за порушення.
  • Документ визначив, як регулювати медіа в умовах, коли певну державу визнано державою-агресором, а медіа опинилися на тимчасово окупованих територіях. 
  • Вперше в Європі на законодавчому рівні встановлені обмеження, що діють у разі збройної агресії. 
  • Регулятор започаткував проєкт із медіапросвіти.
  • Документ започаткував систему спільного регулювання.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у лютому голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк розповіла, що Україна спромоглась припинити діяльність всіх медіа країни-агресорки на своїй території. 

 

Головне