Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів рф: експерт пояснив, що це означає

Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів рф: експерт пояснив, що це означає

Європейський парламент ухвалив резолюцію "Про відносини з Білоруссю", яка визнає самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів, скоєних росією в Україні. Документ оприлюднено на сайті ЄП.

У резолюції вказано, що білоруська влада бере участь у просуванні росією мови ворожнечі, дезінформації та пропаганди, тим самим повторюючи "войовничу риторику Москви".

Також документ засуджує надану Білоруссю допомогу росії у війні проти України та вивезення українських дітей.

Європарламент оцінив дії режиму Лукашенка як такі, що можуть прирівнюватися до злочину проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Резолюція Європарламента: що це означає для Лукашенка

Як зазначив політичний оглядач Геннадій Дубов в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна", дане рішення ЄП не матиме жодних наслідків для Олександра Лукашенка.

"Якщо ми говоримо про певні реальні юридичні наслідки, то їх не буде. Просто в силу того, що Європейський парламент і Міжнародний кримінальний суд - це різні юридичні всесвіти. Однак це заява політична, яка фіксує певну позицію. Бо ми бачили останнім часом, сам Лукашенко навіть з поляками намагався загравати. І ми не можемо не помітити, що довгий час з території Білорусі ніякі війська російські не заходять, удари не наносяться. Це також імовірний сценарій, у якого є в Європі прихильники. Згідно до нього вони хочуть зробити Білорусь такою сірою зоною не під санкціями. Це дозволить торгувати, не наражаючись на обмеження, які вже ввели проти росіян. А от цим рішенням Європейського парламенту більшість європейських сил дали свою оцінку, що такому сценарію не бути і що це неможливо", - пояснив експерт.

Як повідомляли "Ми-Україна", Польща наполягає на повній ізоляції Білорусі через провокації на польсько-білоруському кордоні. Заступник голови МВС Польщі Мацей Васік нагадав, що подібні інциденти почастішали останнім часом.

Головне