ВООЗ обвинуватила Китай у приховуванні даних про походження COVID-19, у КНР обурились

ВООЗ обвинуватила Китай у приховуванні даних про походження COVID-19, у КНР обурились

Китай різко розкритикував заяву Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в якій вона обвинуватила КНР у невчасному та неповноцінному розкритті даних про походження COVID-19.

Як пише AP, директор Китайського центру з контролю та профілактики захворювань Шен Хунбін назвав слова ВООЗ "образливими та позбавленими поваги". Він обвинуватив організацію у намагання "зганьбити Китай". Окрім того, за його словами, такі заяви лише сприятимуть подальшій "політизації COVID-19".

"Протягом першої фази спільного дослідження Китай надавав групі експертів всю доступну на той момент інформацію, пов'язану з розслідуванням виникнення вірусу. Ми не приховували ні випадків захворювання, ні зразків, ні результатів випробувань та аналізів", - зазначив Хунбін.

До цього голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус заявив, що доступ до повної інформації є лише у КНР. А відтак він укотре звернувся до китайської влади із закликом до співпраці. Гебрейесус наголосив, що якщо Китай все ж зважиться на розкриття всіх даних, світ нарешті зможе дізнатися істинне походження COVID-19.

Через три роки після початку ковідної пандемії досі не вщухають дебати про походження вірусу. Головними з них є "втеча" коронавірусу з китайської лабораторії та природна передача.

Нагадаємо, у березні директор ФБР Крістофер Рей заявив, що пандемія COVID-19, найімовірніше, виникла через витік небезпечного вірусу із лабораторії у Китаї. Китайські чиновники заперечують такі заяви, називаючи це кампанією наклепу на Пекін.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цього тижня Німеччина офіційно оголосила про завершення пандемії коронавірусу. Наразі в ФРН ще виявляють випадки захворювання, однак розповсюдження COVID-19 вже не масове.

Головне