Влада Ірану заявила, що ніяких отруєнь школярок не було: це все вигадки ворогів

Влада Ірану заявила, що ніяких отруєнь школярок не було: це все вигадки ворогів

Іранська влада заявила, що розгляд справи щодо масового отруєння школярок в країні не виявив фактів, які б цей факт підтвердили. Натомість Тегеран заявив, що це цілеспрямована атака ворогів країни, націлена на "підрив духовенства", пише Reuters.

"Роль ворогів у розпалюванні цієї кризи очевидна і незаперечна. Окремі особи, групи та західні ЗМІ… зосереджували на цьому увагу останні кілька місяців, а також іноземні політики та міжнародні організації. У ході лабораторних досліджень… токсичних речовин, здатних викликати отруєння, не спостерігалося… також не було зафіксовано смертей чи тривалих фізичних станів нездужання", - йдеться в офіційній заяві Міністерства розвідки Ірану.

У документі обвинувачують "дисидентів" у створенні пропагандистських відеороликів та попереджають про "переслідування окремих осіб, груп, ЗМІ, які звинувачували уряд… і приєдналися до ворогів".

Як відомо, влада Ірану офіційно визнала випадки отруєнь дівчат шкільного віку лише у лютому цього року. Іранські чиновники зазначили, що випадки отруєнь були зафіксовані у понад 50 школах у 21 з 30 провінцій Ірану з листопаду 2022 року. У ЗМІ говорили про щонайменше 60 навчальних закладів.

Духовний лідер Ірану – аятола Алі Хаменеї – заявив, що якщо слідство доведе, що всі випадки є наслідком навмисних дій, винних буде засуджено до смертної кари

У березні в ході розслідування масового отруєння школярок в Ірані поліція затримала 110 підозрюваних.

Як писав "Ми-Україна" раніше, оголошене напередодні продовження перемир’я в Судані зірвано, в Хартумі ще відучора лунають вибухи та стрілянина. 

Головне