Військові облігації лише за цей рік принесли державі 165 млрд грн, - Мінфін

Військові облігації лише за цей рік принесли державі 165 млрд грн, - Мінфін

Військові облігації від початку 2023 року принесли до держбюджету України 165 мільярдів гривень. Більше про ефективність та важливість цього інструменту в ефірі "Ми-Україна" розповів міністр економіки Сергій Марченко.

"Ми вже тільки цього року залучили 165 млрд грн за рахунок військових облігацій. Тобто це надзвичайно важливий і ефективний інструмент і він дозволяє нам, покладаючись лише на наші внутрішні ресурси фінансувати бюджет. Це дуже вадливо мати таким інструмент. Так, вартість запозичень є досить високою, враховуючи, що сума зараз складає 18-19% річних. Але такою є ціна, яку ми вимушені платити, щоб запозичувати на ринку", - розповів очільник Мінфіну.

Він зазначив, що переважно купівлею цінних паперів, які випускає держава під час воєнного стану, є банки. Однак населення є також доволі активним.

"Це досить привабливий інструмент. Ставки за депозитами менші, інші інструменти вкладень не дають такої дохідності, тому багато з громадян Україну купує військові облігації для того, щоб і зберегти свої заощадження, і накопичити певні відсотки.На сьогодні ставка за військовою облігацією перевищує інфляцію і це дозволяє максимально компенсувати так званий інфляційний податок", - пояснив Марченко.

Він закликав українців користуватися можливість купувати облігації. Зараз основні банки мають таку можливість, а також є досить прості IT-інструменти, які дозволяють це зробити. Одним з найпростіший є "Дія".

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Офісі генпрокурора показали кадри нічної атаки на Одещині 7 вересня.

Головне