Віддалені наслідки коронавірусу є і їх треба вивчати, - Кузін

Віддалені наслідки коронавірусу є і їх треба вивчати, - Кузін

Світова наукова спільнота активно займається вивченням такого явища як довгострокові наслідки коронавірусу. Ці дослідження є важливими для ухвалення нових протоколів та стандартів лікування, розповів в ефірі "Ми-Україна" головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що наразі в України протоколи лікування після скасування пандемії поки що не змінилися.

"Зараз у світі активно говорять про “довгий COVID-19”, тобто це як важкий перебіг коронавірусної хвороби, так і віддалені наслідки перенесеного коронавірусу. Відповідно зараз майже уся наукова спільнота сфокусувалася на вивченні цих довгострокових наслідків, зокрема, проблеми з опорно-руховим апаратом, серцево-судинною системою, органами дихання. Сподіваємось, що найближчим часом будуть прийняті відповідні протоколи на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я. Після того ми їх почнемо адаптувати на рівні України", - зазначив він.

Кузін підкреслив, що нині науковці публікують лише точкові наукові статті про віддалені наслідки "корони".

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко пояснював, що карантин в Україні скасували у зв'язку з тим, що коронавірус втратив свою агресивність і переходить у стан епідемічної хвороби.

“Щодо того чи зник коронавірус. Не зник. Але так як і прогнозувалося в принципі, через три роки своєї агресії він втрачає агресивність і переходить в епідемічну хворобу. Будемо слідкувати, будемо дивитися, будемо давати рекомендації щодо вакцинації, щодо профілактики в осінньо-зимовий період”, – зазначив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними КМДА, від початку пандемії COVID-19 у Києві зареєстрували 519 637 лабораторно підтверджених випадків гострої респіраторної хвороби

Головне