Вартість виробництва в рф зросла на 20%, тобто санкційний тиск працює, - експерт

Вартість виробництва в рф зросла на 20%, тобто санкційний тиск працює, - експерт

Санкційний тиск на росію працює. Зокрема про це свідчить збільшення вартості виробництва в рф на 20%. На цьому наголосив політичний аналітик, член аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких під час прес-конференції на тему "Розробка глобальної стратегії: енергетичний слід як інноваційний підхід до санкцій проти росії".

"Навіть те, що на 20% подорожчала собівартість виробництва, ми ж розуміємо, що це також є наслідком усіх цих складних схем і платою за ризик тих суб'єктів, які цими видами діяльності займаються. Тому навіть в такому контексті можна говорити, що цей санкційний тиск він все-таки діє. Тобто дедалі більше коштів вони витрачають на те, щоб забезпечити функціонування схем, як уникнути впливу санкцій. Це дуже важливий момент", - наголосив Гладких.

Разом з тим він додав, що крім санкцій на збільшення вартості виробництва в рф вплинули атаки на енергооб’єкти на території росії, наприклад в Туапсе та Усть-Лузі.

"Крім суто санкційних інструментів, які перешкоджатимуть функціонуванню російського енергетичного сектору, який є чи не найбільшим донатором для російського бюджету, відповідно і спонсором війни проти України, я думаю що удари по енергетичній структурі є також важливим і дієвим інструментом", - заявив політичний аналітик.

Водночас він висловив думку, що вплинути на низку процесів у рф могло б виключення росії з різних міжнародних організацій. Однак це, наголосив Гладких, у певних випадках зробити буде дуже і дуже складно.

Як повідомляли "Ми-Україна", Європейський Союз взяв на розгляд новий пакет санкцій, який планує схвалити до 24 лютого - дня, коли виповнюється два роки з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Головне