Вагнерівці в Білорусі: чим це загрожує Європі

Вагнерівці в Білорусі: чим це загрожує Європі

Білорусь – виклик для всієї Європи. Там розміщують ядерну зброю, до того ж там вже дислокуються вагнерівці. Скільки їх там та чим це загрожує Україні та Європі розповідаємо в нашому матеріалі.

Де дислокуються вагнерівці?

Бійців приватної армії Пригожина запросив до себе самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. А вже за кілька днів російські видання повідомили, що за тиждень табір на 8000 зведуть за 200 кілометрів від України.

У ГУР інформацію не підтвердили, але допустили, що найманці осядуть у селі Цель на військовій базі. Будівництво наметів там вже зафіксували колеги з білоруського видання "Радіо Свобода".

У медіа після цього відразу почалися спекуляції – мовляв, вагнерівцям до Києва не далеко.

Наша кореспондентка побувала на одному з пунктів пропуску на Чернігівщині. Тепер він зачинений і безлюдний.

"Намагаємось зменшити контакт, навіть візуально", - розповів один з прикордонників.

Міст між країнами підірвали ще торік, 24 лютого. Технікою тут росіяни так і не пройшли, але ворожа авіація звідси летіла на Київщину. Російські бійці, як і на початку повномасштабної війни, залишаються на території Білорусі, а от найманців поблизу кордону – не фіксують.

Звідси до імовірного місця дислокації вагнерівців кількасот кілометрів. Проте, якщо вони по території Білорусі пересуватись зможуть, то перейти кордон їм буде не легко. Через швидку течію річки понтон не зведеш, та і замінованою землею легко не пройдеш.

Керівник ГУР  Кирило Буданов заявив, що ПВК "Вагнер" воювати на території України вже не буде.

Реакція Європи

Ситуація нами контрольована, але у Європі через вагнерівців напружилися. "Потенційно небезпечною для Європи їх переміщення" назвали у Польщі. Це питання навіть окремо обговорювали на зустрічі трьох президентів у Києві.

"Посилену контррозвідку та розвідку біля кордону. Будемо підтримувати і втілювати нові плани щодо захисту кордону", - заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Ядерна зброя в Білорусі

Паралельно з найманцями до Білорусі прибуває російська ядерна зброя.

"Це є факти настільки значущі, що ми не маємо жодних сумнівів. Вони по суті змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні", - сказав президент Польщі Анджей Дуда.

Резервуари для боєголовок мають звести до середини липня, за офіційними заявами окупантів. НАТО вже на це відреагували - розпочали навчання та планують обговорити це на саміті у Вільнюсі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, метро на Виноградар у 2024 році не збудують. Наразі  немає проекту будівництва метро, на яке виділили 70 млн грн.

Головне