В ОП підбили підсумки зустрічі на Мальті щодо формули миру України

В ОП підбили підсумки зустрічі на Мальті щодо формули миру України

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак підбив підсумки зустрічі на Мальті щодо імплементації української Формули миру президента Зеленського. За його словами, третя зустріч радників з питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики відбулась за участі 66 держав та міжнародних організацій.

Про це глава ОП написав у своєму Telegram-каналі. Він розповів, що зустріч є логічним продовженням зустрічей відповідного формату у Копенгагені в Данії у червні, а також у Джидді в Саудівській Аравії у серпні цього року.

При цьому кількість учасників та міжнародна підтримка зростає. До зустрічі долучилися делегації держав Азії, Африки, Латинської Америки. У попередній зустрічі брали участь 42 делегації. 

Єрмак зазначив, що увагу під час обговорення зосередили на п'яти ключових пунктах Формули миру:

  • ядерна та радіаційна безпека,
  • продовольча безпека,
  • енергетична безпека,
  • звільнення всіх полонених і депортованих осіб,
  • відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Плани щодо цих питань були напрацьовані робочими групами. До них входять представники дипломатичних установ країн з усіх регіонів світу. Пункти плану презентували та коментували українські та іноземні посадовці.

Члени міжнародної робочої групи й міністр енергетики України Герман Галущенко презентували план щодо ядерної та радіаційної безпеки, його мета - повне виведення російського військового та цивільного персоналу, зброї та обладнання з території ЗАЕС і передачу контролю над станцією Україні.

За участі омбудсмана Лубінця презентували план щодо повернення депортованих українських дітей, цивільних заручників і військовополонених.

Водночас заступник міністра закордонних справ Микола Точицький презентував план щодо реалізації пункту про дотримання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, українська делегація завершила першу сесію саміту на Мальті і вже розпочала підготовку до другої.

Головне