В Мін’юсті розповіли, скільки в’язнів можна мобілізувати

В Мін’юсті розповіли, скільки в’язнів можна мобілізувати

Міністр юстиції Денис Малюська виступив з ініціативою широкого залучення ув'язнених до участі в бойових діях. Україна може мобілізувати від 10 до 20 тисяч чоловік призовного віку, які знаходяться під вартою або мають судимості.

Про це міністр розповів у інтерв'ю "BBC News Україна".

Малюська підкреслив, що переповнені в’язниці та СІЗО в Україні створюють велику проблему. Він закликав до мобілізації ув'язнених як один із шляхів розв'язання цієї проблеми, а також як спосіб підтримки обороноздатності країни.

Відповідаючи на запитання про вбивць, міністр зазначив, що не кожен ув’язнений може бути корисним для Збройних сил. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові штрафи за порушення обліку та мобілізації: які розміри та як стягуватимуть

“Але засуджені за вбивство двох і більше, наприклад - якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати?”, - зазначив Малюська.

Він вважає, що психологічний стан таких осіб може суттєво змінитися протягом довгого періоду в'язниці, тому вони можуть бути корисними для армії.

“Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років”, - додав міністр.

За його словами, Україна може залучити до 20 000 ув'язнених для служби у Збройних силах, проте ця цифра може змінюватися в залежності від конкретного сценарію та підходу.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині.

Головне