В Ісландії за 38 годин сталось 2200 землетрусів: торік після такого відбулось виверження

В Ісландії за 38 годин сталось 2200 землетрусів: торік після такого відбулось виверження

В Ісландії через надзвичайно високу сейсмічну активність на тиждень закрили для відвідування одну з найголовніших туристичних принад острівної держави - геотермальний басейн Блакитної лагуни. Всього за півтори доби в районі поблизу неї було зафіксовано щонайменше 2200 землетрусів, пише CNN.

Курорт розташований на  на півострові Рейк'янес за 15 хвилин на авто від аеропорту Кефлавік та за 30 хвилин - від столичного Рейк'я.віка

За даним місцевого метеобюро, 9 листопада в регіону сталось 1400 підземних поштовхів, за перші 14 годин 10 листопада - ще 800.  Сила найпотужніших серед зафіксованих у четвер землетрусів перевищувала 4 бали, проте таких фахівці нарахували всього сім. Найсильніший за останні дні підземний поштовх, магнітудою 4,8, стався близько 01:00 9 листопада.

Фахівці попередили, що оскільки під землею триває накопичення магми, землетруси триватимуть і надалі. За їхнім прогнозом, сила поштовхів може зрости до 5,5 балів. Водночас вони наголосили, що нині ознак того, що магма "пробивається на поверхню" не зафіксовано.

Півострову Рейк'янес, на якому розташована Блакитна лагуна нині присвоєно "жовтий" колір небезпеки через ризик виверження, решта країни має "зелений".

Як відомо, після аналогічних сейсмічних події в регіоні торік сталось виверження вулканічної гори Фаґрадальсф'ятль. 

"Це дуже схоже на підготовку до трьох попередніх вивержень на півострові Рейк'янес у 2021, 2022 і 2023 роках, але його також може не статись, як було у 2020 році. З одного боку, ми є свідками дивовижного природного явища у реальному часі, який може статися лише один раз у житті. З іншого боку, це велика подія у природі, яку ми не можемо контролювати. Ми маємо поважати його та давати йому місце. Вулканічна активність - це факт життя в Ісландії, і ісландці навчилися жити з її недоліками та значними перевагами, такими як геотермальна енергія", - прокоментували ситуацію в місцевому турагентстві Visit Reykjanes. 

Як очікується, Блактитна Лагуна знову відкриє свої двері для відвідувачів після 16 листопада.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у жовтні у Мексиці знову вибухнув один з найнебезпечніших вулканів Попокатепетль, а у вересні це сталось з вулканом Кілауеа на Гавайських островах. 

Головне