Уряд Польщі підпише угоду з фермерами задля розблокування КПП "Медика", - ЗМІ

Уряд Польщі підпише угоду з фермерами задля розблокування КПП

Польська влада погодилась на умови, висунуті активістами місцевої організації "Ошукане село", які від 4 січня повторно блокують пункт-перетину "Медика-Шегині". Rzeczpospolita дізналось, що угоду між головою Міністерства сільського господарства Чеславом Секерським та фермерами буде підписано у суботу, 6 січня.

Міністр погодився надати мітингарям письмові гарантії стосовно виконання трьох їхніх вимог. Йдеться про реалізацію дотацій на закупівлю кукурудзи, збереження рівня сільськогосподарського податку на поточному рівні та продовження надання кредитів ліквідності.

"Крім того – і це, ймовірно, є виправданням блокади "Медики" – фермери вимагають продовжити заборону на ввезення сільгосппродукції, та включити до нього додаткові продукти, такі як м'які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, свіжі яйця, м'ясо птиці. Цього тижня Нацрада із птахівництва також звернулася до уряду з проханням відновити квоти на імпорт м'яса птиці", - пише видання. 

Як відомо, днями Секерський заявив, що заборона на експорт у Польщу аграрної продукції українського виробництва буде безстроковою і залишатиметься в силі до її скасування. За його словами, Україні допомагати потрібно, однак але так, щоб не завдати шкоди рентабельності польського сільгоспвиробництва. 

Нагадаємо, 3 січня польська організація "Ошукане село" попередила про намір повторно перекрити пункт перетину "Медика-Шегині". Активісти зазначили, що протест продовжуватиметься через те, що їхні вимоги не були виконані. Страйкарі вимагали отримання письмових гарантій від влади. Фермери, як і обіцяли, 4 січня заблокували вказаний пункт пропуску та заявили, що робитимуть це до 3 лютого. Вони уточнили, що пропускатимуть по три вантажних транспортних засоби на годину, а гуманітарні вантажі, легковики та автобуси йтимуть без перешкод.

Як писав "Ми-Україна" раніше, нині поляки блокують чотири пункти перетину кордону з Україною - "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Шегині-Медика". Станом на ранок 5 січня на території Польщі у бік України в черзі стояло близько 2000 вантажних транспортних засобів,

Головне