Україна отримає від США ще понад пів мільярда доларів на зміцнення енергоінфраструктури

Україна отримає від США ще понад пів мільярда доларів на зміцнення енергоінфраструктури

Сполучені Штати оголосили про намір надати Києву 522 мільйони доларів на посилення енергоінфраструктури. Про це йдеться у меморандумі на сайті посольства США в Україні.

У документі вказано, що американський уряд "за умови наявності грошей", скерує в Україну 422 млн допомоги у сфері енергетики та ще 100 млн у разі якщо українська сторона виконає зазначені у меморандумі умови. Йдеться про:

  • створення наглядової ради "Оператора ГТС України" та затвердження оновленого статуту компанії (встановлений дедлайн - 30 жовтня),
  • дати старт проведення конкурсу на обрання членів наглядової ради "Енергоатому" (термін - до 30 листопада),
  • заснування  публічного акціонерного товариства (ПАТ) "Енергоатом" (має бути зроблено до кінця поточного року",
  • до 1 квітня 2024 року НКРЕКП має встановити порядок, обсяг, ступінь та періодичність звітування про гуртову торгівлю енергоносіями, що стосуються законодавства REMIT.


Отримані від США кошти будуть спрямовані зокрема на відновлення пошкоджених ворожими обстрілами енергооб'єктів, придбання нових трансформаторів і газових турбін, а також устаткування для електростанцій відновлюваних джерел енергії.

Окрім того, положеннями документа передбачене співробітництво у галузі ядерної енергетики та захист найважливішої енергоінфраструктури нашої країни, "включаючи, але не обмежуючись такими сферами, як фізичний антидроновий та антиракетний захист, фізична безпека, кібербезпека".

Нагадаємо, 21 вересня голова українського Міненерго Герман Галущенко підтвердив першу атаку рф на енергооб’єкт цієї осені.

Як писав "Ми-Україна" раніше, наступного дня, 22 вересня, прем’єр Денис Шмигаль заявив, що енергетичний терор розпочався не вчора, а вже триває останні два тижні.

Головне