Україна готова направити рятувальників до Туреччини для ліквідації наслідків землетрусу

Україна готова направити рятувальників до Туреччини для ліквідації наслідків землетрусу

Україна пропонує Туреччині допомогу у подоланні наслідків серії землетрусів, які країна пережила в понеділок, 6 лютого. З розбиранням завалів та пошукам людей турецьким колегам можуть допомоги українські рятувальники. 

Відповідну заяву оприлюднив очільник українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба у Twitter. 

"Україна готова направити до Туреччини велику групу рятувальників для надання допомоги в реагуванні на кризу. Ми тісно співпрацюємо з турецькою стороною для координації їхнього розгортання", - вказано у дописі.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1622540864483471360?cxt=HHwWgMC90bqUtoQtAAAA

На цю мить офіційно відомо про 912 загиблих та 5385 поранених внаслідок землетрусу у Туреччині. Турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що до розбирання завалів та порятунку людей долучено 9 тис. спеціалістів. 

Він також сказав, що наразі допомогу у проведенні пошуково-рятувальної операції запропонували 45 країн, серед них: 

  • Індія. Уряд країни заявив про готовність відправити дві своїх групи сил реагування на стихійні лиха у складі 100 осіб з собаками та обладнанням;
  • Польща. Варшава заявила про можливість відправлення 76 пожежників та восьми собак;
  • Європейський Союз. ЄС повідомив, що вже активував власну аварійну супутникову картографічну службу Copernicus, щоб допомогти рятувальним групам;
  • росія. У рф запропонували відправити в Туреччину два літаки Іл-76 зі 100 рятувальниками;
  • Тайвань. Пожежна служба держави пропонує свою команду зі 130 осіб, а також п'ять пошукових собак і 13 тонн гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, за менш ніж 12 годин після першого землетрусу в Туреччині відбувся ще один.  Епіцентр поштовхів прийшов на центральну частину Туреччини. Сталося це близько 12:30 за київським часом. У Сирії струснуло Дамаск, Латакію та інші провінції. Після нового землетрусу підземні поштовхи відчувалися також у Багдаді, Грузії, Ізраїлі, Абхазії, Вірменії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Головному упрвавлінні розвідки Міноборони повідомили, що незабаром надійде нова партія іранських дронів-камікадзе для рф, однак їх кількість наразі невідома. Станом на 6 лютого, рф використала близько 660 безпілотників, а за контрактом передбачено 1 750 одиниць.  

Наразі ворог запускає дрони з російського узбережжя Азовського моря. До цього вони здійснювали пуски з тимчасово окупованого Криму. Також вони можуть обрати інший напрямок, на шляху якого в нас є менше систем протиповітряної оборони.

Головне