У Вінниці спалах вірусного гепатиту А: ушпиталено 60 людей, серед них – 14 дітей

У Вінниці спалах вірусного гепатиту А: ушпиталено 60 людей, серед них – 14 дітей

В одному з районів Вінниці зафіксовано одразу кілька десятків випадків захворювання людей на вірусний гепатит А. За даними МОЗ, у 60 осіб діагноз підтверджено, ще 14 людей очікують на результат аналізів.

У відомстві повідомили, що з загального числа захворілих - 14 неповнолітніх. Усі, у кого виявлено захворювання, перебувають під наглядом медиків та отримують необхідне лікування. 

Тим часом фахівці перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху – від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання. Також Центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) здійснює у місті протиепідемічні заходи. 

У МОЗ наголосили, що в Україні в достатній кількості наявна вакцина проти гепатиту А, і відомство має змогу "забезпечити безоплатні щеплення" проти захворювання у кожній області

"Завдяки співпраці МОЗ з ВООЗ та UNICEF на рівні країни є 13 000 доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до ЦКПХ кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині, в разі додаткової потреби, необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей", - пояснив головний санлікар Ігор Кузін. 

Як відомо, гепатит А є гострою інфекційою хворобою, що супроводжується ураженням печінки. Передається захворювання фекально-оральним механізмом, через споживання забруднених продуктів або води та недотримання гігієни зокрема. Інкубаційний період - 14–28 днів. Симптоми включають слабкість, підвищену температуру, жовтяницю, діарею та блювоту. 

Нагадаємо, наприкінці літа новий варіант штаму коронавірусу Еріс став причиною найбільшої кількості захворювань у США та ширився Європою. Міністерство охорони здоров'я 18 жовтня повідомило, що відтепер він і в Україні: десять випадків зафіксували у шістьох областях. "Ми – Україна" з'ясовував, що відомо про Еріс, які у нього симптоми та чи допоможуть проти нього наявні вакцини?

Головне