У Швейцарії ухвалили рішення про передачу Україні заморожених активів рф

У Швейцарії ухвалили рішення про передачу Україні заморожених активів рф

Україна може отримати від Швейцарії заморожені російські активи. Відповідну ініціативу підтримав швейцарський парламент, пише Barron's.

Зокрема за документ проголосували у верхній палаті - його підтримав  21 член палати. 19 осіб виступили проти такого рішення і ще троє вирішили утриматися від голосування.

Раніше, а точніше ще минулого року, відповідну ініціативу підтримала нижня палата парламенту Швейцарії.

Після голосування швейцарський уряд може розпочати створення міжнародно-правової бази для використання заморожених активів держави-агресора. Механізм передбачатиме передачу заморожених коштів центрального банку країни-агресора або активів її державних компаній країні, на яку здійснено напад, легально.

Нагадаємо, у грудні минулого року Швейцарія заморозила фінансові активи, які належать росіянам. Йдеться про суму у $8,81 млрд. Ці кошти було заморожено відповідно до санкцій, які запровадили проти рф через вторгнення в Україну.

Як повідомляли "Ми-Україна", прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що для відновлення України знадобиться щонайменше 486 мільярдів доларів. Основним джерелом стягнення цих коштів стануть заморожені активи російської федерації і Україна вже має план доступу до них.

Головне